În aproximativ două săptămâni, aleşii locali se vor întruni să discute şi să aprobe bugetul municipiului Suceava pe anul 2010, în lipsa căruia, în prezent, o bună parte din activităţile municipalităţii sunt blocate.
Iniţial, discutarea acestuia într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local era programată pentru data de 5 februarie, dar, din cauza întârzierilor la aprobarea şi apoi publicarea bugetului de stat, aprobarea bugetului local a fost amânată pentru vineri, 12 februarie.
Bugetul total de venituri şi cheltuieli al municipalităţii sucevene pentru 2010 este de 389.393.954 lei, acesta fiind doar cu aproximativ 3% mai mic decât cel pe 2009.
Primarul Ion Lungu, care a precizat că proiectul de buget este definitivat în totalitate, l-a caracterizat ca fiind “un buget de austeritate pe linie administrativă, dar, pe de altă parte, un buget de continuare a reconstrucţiei oraşului”.
Criza economică şi-a pus amprenta pe activitatea primăriei, care anul acesta va beneficia, pentru activităţile proprii şi aparatul executiv, de numai 89% din bugetul alocat în 2009.
Alt capitol la care bugetul este mai mic decât anul trecut este cel pentru Cultură, Religie şi Recreare, care este de numai 81,8% din suma de care a beneficiat în 2009. De asemenea, la capitolul Asistenţă Socială, bugetul alocat în 2010 este de 85% din cel repartizat în 2009, principala reducere fiind la sumele alocate pentru subvenţii la căldura furnizată de societatea de termoficare.
Învăţământul, Sănătatea şi dezvoltarea oraşului, priorităţi pe 2010
Cele mai semnificative creşteri la repartizarea bugetului Sucevei se înregistrează la capitolele Locuinţe, Învăţământ, Sănătate şi Mediu.
Învăţământul va beneficia de un sfert din bugetul total al municipiului Suceava, mai mult cu 5,3% decât anul trecut.
Cea mai mare creştere, ca procente, o înregistrează Protecţia Mediului, unde creşterea de 74,8%, comparativ cu 2009, vine ca urmare a alocării de fonduri pentru cofinanţarea gropii de gunoi ecologice de la Moara.
De o sumă mult mai mare de bani beneficiază şi capitolul Sănătate, unde creşterea este de 59%.
“De un buget mai mare cu 14,9% beneficiază şi capitolul Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică, pentru că avem nevoie de fonduri pentru a putea continua dezvoltarea şi reconstrucţia oraşului. Anul acesta, prioritatea este de a asigura co-finanţarea şi demararea proiectelor pe fonduri structurale – Suceava - pol de dezvoltare urbană (22,4 milioane de euro) şi reabilitarea Cetăţii de Scaun (14 milioane de euro)”, a adăugat şeful municipalităţii sucevene, Ion Lungu.
Cu toate că o parte din investiţiile care se vor derula anul acesta în municipiul Suceava nu sunt prinse în buget (ex. ruta ocolitoare), în total, în 2010 sunt preconizate a fi efectuate lucrări de investiţii de peste 52 de milioane de euro.