Criza economică a determinat instituţiile statului să ia măsuri care să vină în sprijinul agenţilor economici. Una dintre acestea prevede posibilitatea amânării plăţii datoriilor către bugetul de stat pentru o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni.
Finanţiştii suceveni spun că prevederile Legii 363/2009 şi ale OUG 92/2009 au rolul de a veni în sprijinul firmelor care sunt în imposibilitatea de a plăti anumite obligaţii fiscale către bugetul de stat la data scadentă. Amânarea plăţii datoriilor se poate solicita pentru o perioadă de trei sau şase luni. În primul caz, garanţiile impuse de stat pentru acceptarea solicitării reprezintă 20% din suma totală de plată şi dobânzile datorate pe perioada amânării. Dacă cererea de amânare se referă la o perioadă de şase luni, se percepe o garanţie de 40% din suma totală la plată şi dobânzile datorate. În aceste condiţii, nivelul dobânzii este de 0,05% pentru fiecare zi a perioadei de amânare la plată, începând cu data emiterii deciziei.
Reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava spun că avantajele sunt evidente în cazul în care agenţii economici apelează la varianta amânării la plată a datoriilor. În primul rând nu li se aplică sechestru pe conturi, iar dobânda percepută este de jumătate faţă de cea privind penalităţile de întârziere.
„Sunt facilităţi care pot conduce la redresarea activităţii agenţilor economici. Raportat la situaţia actuală, este posibil să se înregistreze greutăţi la constituirea garanţiei pentru amânarea la plată, având în vedere că majoritatea bunurilor firmelor cu datorii, conform evidenţei DGFP Suceava, nu sunt libere de sarcini, astfel încât să poată fi depuse drept garanţie”, a explicat directorul coordonator al DGFP Suceava, Petrică Ropotă.
Există şi situaţii în care bunurile deja gajate pot reprezenta o garanţie pentru amânarea la plată a datoriilor. Este vorba de cazurile când Fiscul are prioritate în faţa celorlalţi creditori pentru bunurile gajate.
Mai trebuie spus că bunurile depuse drept garanţie sunt evaluate în baza unui raport întocmit de un specialist.