Administratorul unei firme din oraşul Siret care are ca obiect principal de activitate extracţia pietrişului şi nisipului este cercetat penal, după ce comisarii Gărzii Financiare au stabilit să societatea respectivă nu a plătit impozite şi taxe la bugetul de stat în sumă de aproape 1,4 milioane de lei. Potrivit directorului coordonator al Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, verificările la firma respectivă, care a mai avut sedii în judeţele Iaşi şi Argeş, au vizat modul de înregistrare a livrărilor de mărfuri, a serviciilor prestate şi modul de înregistrare a veniturilor aferente şi plata obligaţiilor fiscale.
În urma controlului s-a constatat că în perioada decembrie 2007 – mai 2009, firma din Siret a comercializat materiale de construcţii, ciment şi oţel beton, piese de schimb pentru autovehicule şi camioane, deşeuri reciclabile, cupru, alamă şi transformatoare electrice, precum şi îmbrăcăminte, tricotaje şi confecţii, şi a prestat servicii şi închiriat utilaje în valoare totală de 20.560.356 lei. Pentru această sumă au fost emise 346 de facturi fiscale către 11 firme din judeţul Iaşi, din localităţile Lunca Cetăţuii, Grajduri şi Ciurea. Ionuţ Vartic a explicat că sumele respective au fost încasate exclusiv cu numerar şi o mică parte prin compensare.
„În urma verificărilor s-a constatat că firma din Siret nu a avut evidenţă contabilă din anul 2008, nu a depus declaraţii de impozite şi taxe, nu a întocmit şi depus bilanţuri contabile. De asemenea, în urma deplasării comisarilor Gărzii Financiare Suceava, împreună cu organe de poliţie din cadrul IPJ Suceava, Serviciul de Investigare a Fraudelor în luna decembrie la firmele beneficiare din judeţul Iaşi, au fost ridicate în original cele 346 facturi fiscale şi chitanţele aferente care au făcut obiectul tranzacţiilor menţionate”, a declarat Vartic.
Administratorul firmei riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 11 ani
Directorul Gărzii Financiare a mai adăugat că în urma controlului la firma din Siret s-a stabilit că prejudiciul adus bugetului de stat prin neînregistrarea veniturilor de 20,56 milioane de lei a fost evaluat la suma de 5,98 milioane de lei, respectiv 1,390 milioane de euro.
În acelaşi timp, Garda Financiară a întocmit o plângere penală pe numele administratorului firmei, care a fost înaintată Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava. Vartic a mai adăugat că potrivit legii, infracţiunea de evaziune fiscală se pedepseşte cu închisoare de la doi la opt ani, însă dacă prejudiciul depăşeşte suma de 500.000 de euro, în echivalentul monedei naţionale, pedeapsa poate fi cuprinsă între cinci şi 11 ani de închisoare.