Noaptea de sâmbătă spre duminică a adus cele mai scăzute temperaturi ale acestei ierni. Mercurul din termometre a scăzut la valori similare celor din Siberia, iar meteorologii ne anunţă că valul de ger nu a trecut încă.
Ieri dimineaţă, termometrele au consemnat cea mai scăzută valoare din această iarnă. Este vorba de -27,8 grade Celsius, iar minima s-a înregistrat la Rădăuţi. Tot aici a fost şi cea mai scăzută temperatură la sol din judeţ, respectiv -33 de grade Celsius. În topul temperaturilor negative urmează Cârlibaba, cu o minimă de -27 de grade Celsius, dar şi Poiana Stampei, unde mercurul din termometre s-a oprit la valoarea de -23,4 grade Celsius. La Suceava pare să fi fost cel mai cald, minima înregistrată la Staţia Meteo de aici, la ora 7.30, fiind de „doar” -22 de grade Celsius.
„E un val de aer siberian care a afectat întreg judeţul, iar prognoza arată că şi zilele următoare vom avea parte de temperaturi similare. Începând de miercuri, vremea se va încălzi uşor, dar temperaturile vor fi tot negative”, a precizat Teodora Grădinaru, meteorolog de serviciu la Staţia Meteo Suceava.
La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au anunţat că temperaturile vor coborî pe timp de noapte sub -26 de grade Celsius.
Specialiştii spun că în ciuda acestor valori extrem de scăzute, media temperaturii lunii ianuarie din 2010 se încadrează în limitele normale medii multianuale calculate pentru lunile ianuarie.
Rădăuţi, oraşul extremelor
Temperatura scăzută nu a fost, totuşi, simţită în casele rădăuţenilor. Conform afirmaţiilor directorului general de la SC Servicii Comunale SA, Nistor Tătar, în municipiul Rădăuţi energia termică a fost furnizată continuu şi nu au fost probleme.
„Vom furniza căldură în apartamentele rădăuţenilor în parametrii normali, aşa că localnicii pot fi liniştiţi”, a spus directorul SC Servicii Comunale.
Municipiului Rădăuţi i se asociază şi numele de pol al frigului, titlu îndreptăţit de temperaturile înregistrate aici. Extremele au fost înregistrate în decembrie 1996, cu –34,2 grade Celsius, respectiv august 1997, când termometrele au indicat +37,2 grade Celsius. Anul cel mai secetos la Rădăuţi a fost 1986, cu 345,5 l/mp, iar cea mai mare abundenţă de precipitaţii a fost în 1955, adică 1214,3 l/mp.
(25 ian 2010, 16:18:04