Mai mulţi bucovineni plecaţi pe alte meleaguri au decis să facă demersuri pentru înfiinţarea unui radio care să se adreseze tuturor oamenilor care provin din această zonă. Primii paşi pentru înfiinţarea Radio Bucovina au fost deja făcuţi, iar pentru ca proiectul să aibă o finalitate s-a cerut şi sprijinul oamenilor politici.
Radio Bucovina ar urma să funcţioneze după modelul studiourilor teritoriale ale Radio România, cu finanţare de la bugetul de stat. Primele acte pentru obţinerea frecvenţei şi acordarea licenţei au fost puse la dosar, acolo unde se regăseşte şi motivaţia privind înfiinţarea acestui post de radio. Grupul de iniţiativă format din zece persoane a cerut sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, de la care speră că va promova o propunere de Hotărâre de Guvern pentru înfiinţarea Radio Bucovina.
Dintre membrii grupului de iniţiativă fac parte mai mulţi bucovineni stabiliţi în Banat. Este vorba de Adrian Dinu Rachieru, critic literar şi decan al Facultăţii de Jurnalism de la Universitatea Tibiscus Timişoara, profesor universitar Dumitru Cotleţ, titular la catedra de Contabilitate a Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii de Vest Timişoara, Ilie Tipa, fost şef al Poliţiei Jimbolia, dar şi Gigi Ilaş, jurnalist în Timişoara.
Cui se va adresa acest post de radio
Ilie Tipa, unul dintre iniţiatorii acestui proiect, este de părere că un post de radio pentru Bucovina este „util şi justificabil”. „Judeţul Suceava are 700.000 de locuitori, în zona Cernăuţi trăiesc alţi 200.000 de bucovineni, iar alţi oameni din această zonă sunt răspândiţi prin toate colţurile României, dar şi în lume. În plus, în Bucovina trăiesc foarte multe minorităţi etnice, iar existenţa unui radio care să promoveze valorile, folclorul, cultura şi tot ce se întâmplă în zonă este perfect justificată”, a opinat Ilie Tipa.
Aceeaşi părere o are şi jurnalistul Gigi Ilaş, care crede că iniţiativa trebuie privită ca o tentativă de recuperare şi afirmare a identităţii Bucovinei.
„De o anumită perioadă, toată ţara a început să descopere cu uimire frumuseţile zonei şi aud tot mai des expresia Elveţia României cu trimitere la Bucovina. Nu-mi vine să cred când văd bănăţeni făloşi, care aveau tot felul de prejudecăţi vizavi de Nordul Moldovei, că se întorc din acele locuri absolut impresionaţi de civilizaţie, ospitalitate, credinţă şi şiragul de mănăstiri”, a precizat Gigi Ilaş.
Rămâne de văzut cum se va finaliza acest proiect, mai ales că principalii concurenţi, Radio Iaşi, nu văd cu ochi prea buni înfiinţarea unui nou post de radio.