Una dintre activităţile considerate odinioară destul de profitabile, cea de taximetrist, pentru care se înghesuiau să obţină autorizaţii sute de suceveni, în urmă cu câţiva ani, a devenit, surprinzător, una din meseriile care nu mai au căutare.
Conform viceprimarului Sucevei Lucian Harşovschi în doar două luni, 19 persoane au renunţat la autorizaţiile de taxi care le-au fost atribuite.
Pentru că pe lista de aşteptare mai erau totuşi persoane care au solicitat să li se atribuie dreptul de a practica taximetria în Suceava, printr-o decizie a Consiliului Local li s-a oferit acestora posibilitatea de a ocupa locurile rămase libere.
“Din februarie, vom avea din nou 370 de taxiuri autorizate în municipiul Suceava, pentru că s-au ocupat toate cele 19 locuri rămase libere. În acest moment nu mai avem nici o persoană pe lista de aşteptare, ceea ce e destul de surprinzător, pentru că în alţi ani, era o adevărată luptă între cei care doreau să practice această meserie”, a declarat Lucian Harşovschi.
Lista cu noile autorizaţii de taxi eliberate de Primăria Suceava va fi supusă aprobării Consiliului Local în şedinţa ordinară din 28 ianuarie.
În urmă cu aproape doi ani, sub presiunea numeroaselor cereri de practicare a acestei meserii, municipalitatea suceveană a mărit în două rânduri numărul maxim de taxiuri autorizate din oraş, ajungând la 370 de autorizaţii, de la 125 cât au fost iniţial.
Clienţi tot mai puţini, de la un an la altul
Taximetriştii spun că, mai tare decât criza economică, i-a afectat creşterea numărului de maşini şi a mijloacelor de transport în comun.
“Nu se mai merită să faci această meserie. Azi sunt prea multe maşini, prea multe maxi-taxi şi autobuze, ca să mai avem clienţi. Stăm mai mult degeaba şi îngheţăm în maşină. Nu am unde să mă duc, că renunţam şi eu. Mai am doar un an până la pensie şi fac această meserie din 1972”, povesteşte Dumitru Cozmaciuc, unul dintre taximetriştii suceveni, care stă zgribulit în maşină, într-o staţie de taxiuri, aşteptând ca cineva să apeleze la serviciile lor.
“Impozite mari, clienţi puţini”, caracterizează Petru Taciuc situaţia pe care o au acum. “Nu mai merge treaba. E mai mult la noroc. Dacă faci 50 de lei pe zi e bine”, spune el, conştient că în alt domeniu ar fi putut să o ducă mai bine.
Taximetriştii cred că tot mai mulţi dintre ei vor renunţa la meserie în perioada următoare, mai ales din primăvară, când se vor putea orienta spre meserii mai bine plătite sau spre slujbe peste hotare.
(23 ian 2010, 09:22:05
Ca acesta are si el 6 masini la aceasta firma?
Ca din 25 de statii de taxiuri sunt doar 2 toalete ecologice si alea inutilizabile?
Viceprimarul ata stii sa ceara controale si bani.
Iar Politia Comunitara care e subordonata Primariei ar trebui sa dea amenzi celor care parcheaza pe locurile de taxi iar noi stam pe unde apucam.
R U S I N E ! ! !