vineri, 22 ian 2010 - Anul XV, nr. 17 (4308)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Statistică

86 % dintre bătrânii internaţi în centrele sociale au handicap

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O statistică recentă realizată de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava arată că 86 % dintre persoanele adulte care sunt internate în centrele sociale sucevene au un handicap fizic, psihic sau le au pe amândouă. Din totalul de 792 de asistaţi înscrişi în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, 683 sunt persoane cu handicap. La Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Sasca Mică sunt internaţi 411 adulţi, dintre care 398 au grad de handicap.

 

Bătrâneţe, haine grele

La Costâna, în Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică sunt asistate 168 de persoane adulte cu handicap, din totalul de 174 de beneficiari. Chiar dacă Centrul de îngrijire şi asistenţă Pojorâta era cunoscut ca un loc în care seniorii singuri îşi găsesc un loc în care să-şi ducă bătrâneţile, statisticile arată că din cei 67 de asistaţi, 33 au grad de handicap.
La Centrul pentru persoane vârstnice şi de reabilitare socială Zvoriştea sunt doar nouă persoane cu handicap, ceilalţi, până la 55, au probleme de sănătate, o situaţie financiară precară, unii sunt abandonaţi de familie, dar nu au boli foarte grave, care să necesite un certificat de handicap.

 

Cu 40 de lei mai puţin pentru fiecare bătrân, în acest an

Statul a cheltuit anul trecut, lunar, în medie, circa 2.379 de lei pentru fiecare asistat în centrele sociale. După cum arată standardele de cost publicate de Guvern în această lună, criza îi va „lovi” şi pe bătrâni. Statul va cheltui doar 1.930 de lei pentru un beneficiar dintr-un centru social, adică cu aproape 40 de lei mai puţin. Pentru serviciile sociale destinate protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor adulte cu handicap, standardele de cost stabilite sunt repartizate diferit. În Centrul de îngrijire şi asistenţă persoane adulte cu handicap (CIA), standardul de cost va fi de 23.164 lei anual pentru fiecare beneficiar,
în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Persoane cu Handicap (CRRPH) va fi de 24.423 lei anual, iar în Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) standardul va fi de 26.163 lei anual.
Mai puţini bani va acorda statul pentru beneficiarii din Centrele de Integrare prin Terapie Ocupaţională (CITO), doar 18.692 lei pe an, adică 1.557 lei lunar pentru un asistat.



Reducere de cheltuieli

Guvernanţii cred că modificarea acestor indicatori va aduce o reducere anuală de cheltuieli pentru anul acesta, în comparaţie cu anul trecut. Se estimează o reducere de 8% în domeniul protecţiei persoanelor cu handicap (aproximativ 36,6 milioane de lei) şi 3% în domeniul protecţiei persoanelor vârstnice (3,6 milioane de lei).
În evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt înregistrate peste 120 de persoane adulte, bătrâni cu diverse probleme de sănătate, care aşteaptă un loc într-un centru social sucevean. Din păcate, multe dintre aceste dosare sunt incomplete, pentru că familiile persoanelor în vârstă nu au adus toate documentele necesare internării persoanei bolnave într-un centru.

 

 

Trataţi la fel, indiferent de pensie

La Centrul pentru persoane vârstnice şi de reabilitare socială Zvoriştea, bătrânii care au pensie contribuie cu 60% la stat. Asistaţii de la centrele din Costâna, Sasca, Pojorâta, Mitocul Dragomirnei contribuie la stat cu 80% din pensie.
„Asta nu înseamnă că cei care au pensie mai mare şi contribuie cu o sumă mai mare sunt îngrijiţi mai bine, iar cei care au pensie mică, nu. Statul suportă diferenţa pentru fiecare beneficiar al nostru şi toţi sunt trataţi la fel. Suntem în an de criză, şi vom încerca să facem economie, dar fără să fie afectaţi bătrânii. Mulţi dintre beneficiarii din centre sunt cazuri sociale, oameni care şi-au pierdut casele, nu mai au copiii alături, familia, şi atunci caută cu disperare un loc într-un centru social”, ne-a declarat Mona Săndulescu, directorul adjunct administrativ la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 86 % dintre bătrânii internaţi în centrele sociale au handicap.
 Vizualizări articol: 933 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
86 % dintre bătrânii internaţi în centrele sociale au handicap0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei