Contractul de finanţare pentru proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, în valoare de 14 milioane de euro, va fi semnat la Suceava. Primarul Ion Lungu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, va veni aici în data de 7 februarie pentru a semna contractul dintre minister, Primăria Suceava şi Consiliul Judeţean.
Proiectul de reabilitare a cetăţii a fost aprobat anul trecut şi are o valoare de 14 milioane de euro, din care 11 milioane de euro nerambursabili, din fonduri europene. Consiliul Judeţean l-a promovat prin Programul Operaţional Regional-Axa 5- Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, sub numele "Cetatea medievală a Sucevei - un monument de arhitectură al Europei creştine" şi presupune restaurarea şi consolidarea Cetăţii de Scaun.
Cetatea va fi refăcută, dar nu în forma iniţială
Conform proiectului, principala funcţiune a cetăţii va fi cea muzeală. Pulberăria şi pivniţele vor fi puse în valoare mai mult, eventual cu amenajarea unor săli pentru întruniri cu caracter oficial, sunt prevăzute spectacole de lumini şi imagini legate de perioada medievală, va fi amenajată o parcare cu 80 de locuri pentru autoturisme şi nouă locuri pentru autocare.
Din păcate, cetatea nu va putea fi refăcută în forma iniţială deoarece în timp a fost deteriorată foarte tare şi nu sunt multe indicii cu privire la cum arăta exact şi nu există nici un document care să arate o descriere cât mai exactă a edificiului. În plus, studiile geotehnice arată că o încărcare suplimentară a terenurilor din zona cetăţii este riscantă, deoarece versantul este predispus la alunecări de teren. Acestea sunt şi motivele pentru care arhitecţii au evitat ca în planul de reconstrucţie al acestei fortificaţii să înalţe foarte mult zidurile şi turnurile, iar singurul corp de clădire care va fi acoperit, conform proiectului, este cel unde a fost paraclisul domnesc. Nici măcar crenelurile nu vor fi făcute pe zidurile Cetăţii de Scaun, deoarece nu se ştie cu exactitate cum erau acestea în perioada medievală, când edificiul era locuit.