Medicul veterinar Cristian Teodoreanu a avut ieri trei „pacienţi” mai puţin obişnuiţi pentru o zi normală de lucru. La uşa cabinetului medical stau zilnic zeci de oameni veniţi cu animalele de companie pentru tratament sau vaccinuri.
Trei pui de leu, o femelă, Sparta, şi doi masculi, Atena şi Apollo, au fost ieri pacienţii medicului Teodoreanu. Au venit la cabinet aduşi de stăpânul lor, Dorin Şoimaru, proprietarul colţului ZOO de la Ilişeşti.
„Au cinci săptămâni şi am venit să le fac certificat de naştere şi să fie vaccinaţi”, a declarat Dorin Şoimaru, mândru de animalele sale de companie.
Aduşi într-o cutie, puii de leu au stat liniştiţi până s-au acomodat puţin cu cabinetul medicului. Apoi, au început joaca, iar micile feline au colindat prin toate colţurile cabinetului, s-au jucat unul cu celălalt, s-au căţărat pe mese şi au început să roadă o pereche de pantofi pe care au găsit-o la uşă. Mici şi drăgălaşi, ca nişte jucării de pluş, puii de lei au devenit însă agresivi în momentul în care medicul a încercat să pună mâna pe ei, iar instinctul de fiară sălbatică a ieşit la iveală.
Puii au fost „botezaţi” Sparta, Atena şi Apollo
Ajutat de unul dintre îngrijitorii puilor, medicul Cristian Teodoreanu a reuşit să administreze puilor câte o pastilă.
„Următoarea întâlnire, dacă totul o să fie bine, iar ei o să fie sănătoşi, o avem la trei luni, când trebuie să le facem puilor vaccinul antirabic”, i-a spus medicul lui Dorin Şoimaru.
Pentru că este prima vizită la medic a leilor, doctorul le-a făcut puilor certificat de naştere, iar Dorin Şoimaru a ales pentru felinele sale trei nume greceşti, Sparta, Atena şi Apollo, întrucât, spune el „părinţii puiuţilor sunt au tot nume greceşti, Athos şi Creta”.
După ce au primit certificat de naştere, Dorin Şoimaru a îmbrăcat unul dintre pui într-un costum special confecţionat pentru lei. „La fiecare naştere îmbrăcăm un pui în câte un costumaş şi facem poze cu el”, a mai spus Şoimaru.
Pe lângă Sparta, Atena şi Apollo, Dorin Şoimaru mai are încă patru lei şi alte câteva sute de animale, de la cel mai mic miriapod şi până la tigru siberian, şerpi şi anaconde.
Lapte şi carne din trei în trei ore
Puişorii de leu sunt hrăniţi din trei în trei ore cu lapte şi carne. „Acum mănâncă aproximativ 450 de grame de mâncare într-o zi, şi cu cât cresc, creştem şi porţia”, a mai spus Şoimaru.
Pentru Dorin Şoimaru, pasiunea pentru animale a început în 2004, când a citit în presa locală despre doi lei închişi într-o cuşcă de lângă vechile sere din municipiul Suceava, şi care erau într-o stare deplorabilă, deoarece nimeni nu se mai ocupa de îngrijirea lor. În scurt timp cele două feline aveau să ajungă pe proprietatea bărbatului din Ilişeşti, care le-a acordat toată atenţia.
Cei doi lei adoptaţi, botezaţi Athos şi Atena, şi-au revenit în scurt timp şi au făcut pui, astfel că Şoimaru a început să facă schimburi de animale cu grădini zoologice. Au urmat donaţii de la unele circuri care s-au desfiinţat sau aveau surplusuri de animale, dar şi achiziţii de animale şi reptile din Ungaria, Austria, Ucraina, Bulgaria sau Cehia.
Colţul zoologic, un hobby costisitor
După demersuri care au durat ani de zile, Dorin Şoimaru a obţinut autorizaţie pentru a putea avea vizitatori oficiali, înregistrându-se sub titulatura „Colţ Zoologic Şoimaru Ilişeşti”.
Cheltuielile pentru întreţinerea grădinii zoologice sunt mari, mai ales iarna, când spaţiile în care stau animalele trebuie permanent încălzite şi menţinute la o temperatură constantă de 25-28 de grade Celsius.
„Am câteva firme care ne mai sponsorizează şi o doamnă, Liliana Ene, din Bosanci, care ne ajută cu materiale şi hrană pentru animale”, a declarat Dorin Şoimaru.
(21 ian 2010, 12:18:17