Creşterea preţului de producere a gigacaloriei cu 9,9% în municipiul Suceava a fost evitată, în urma discuţiilor purtate la ANRE de primarul Ion Lungu şi directorul Termica, Constantin Plăcintă, care au cerut o recalculare a acestuia.
“Am făcut o analiză amănunţită a costurilor şi Termica a trimis o fundamentare corectă. Pe de o parte au scăzut costurile la combustibil cu 40% faţă de anul trecut, dar, în acelaşi timp, s-au dublat cheltuielile financiare, ceea ce a dus la un cost mărit. În cele din urmă, am convenit să facem o solicitare de reducere a costului de producere a gigacaloriei, un element al preţului final, aprobat de ANRE, de la 223,18 lei pe gigacalorie, la 207 lei pe gigacalorie, astfel încât creşterea să fie de numai 2%, în loc de 9,8%”, a explicat primarul Ion Lungu.
Solicitarea acestora va fi discutată în Consiliul Director al celor de la ANRE, care va emite o nouă dispoziţie, până la finele lunii.
Drept urmare, costul total, de producere, transport şi distribuţie a gigacaloriei la Suceava nu ar mai creşte cu 6,6%, cât a fost anunţat iniţial, ci doar cu 1,5%.
Cea mai mare parte a subvenţiei, trecută drept pierderi la Termica
„Asta nu rezolvă problema de fond. La majorarea de 9,9% trebuia să suportăm 141,7 lei pe gigacalorie, comparativ cu 117,7 lei cât plătim astăzi. În măsura în care se va face diminuarea preţului, Consiliul Local ar trebui să suporte 122,65, lei o sumă destul de mare, imposibil de achitat. Aşteptăm decizia ANRE şi voi cere în Consiliul Local să aprobăm o subvenţie de 10% la primărie, iar diferenţa să fie suportată pe pierderi de către Termica. Singura soluţie este o centrală pe biomasă, având în vedere potenţialul foarte mare de masă lemnoasă din judeţul Suceava”, a adăugat Lungu, care a solicitat conducerii Termica să vină cât mai rapid cu o strategie clară pentru realizarea noii centrale termice, dimensionată la necesităţile locuitorilor municipiului Suceava.
Cota de curent alocată Sucevei, redusă cu 60.000 de MW
O altă problemă abordată la ANRE a fost cea a cotei de curent electric furnizat în sistemul naţional de Termica Suceava, care a scăzut anul acesta cu peste 60.000 de MW.
“Din păcate, această problemă, care produce mari pierderi financiare societăţii de termoficare, nu a putut fi rezolvată, deoarece energia electrică produsă în cogenerare cu cea termică este considerată mult mai scumpă decât cea nucleară sau cea produsă de hidrocentrale, încât singura soluţie este ca surplusul de energie produsă să fie vândut pe piaţa liberă, atunci când cererea este mare”, a declarat şeful municipalităţii sucevene.
(21 ian 2010, 15:51:36