Şocul suferit de piaţa imobiliară suceveană în 2009 a fost resimţit din plin şi la Primăria Suceava, unde încasările din autorizaţiile de construcţie au scăzut în cursul anului trecut cu mai bine de 20 de miliarde de lei vechi, comparativ cu 2008.
Conform viceprimarului Viorel Seredenciuc, care coordonează activitatea de urbanism din Primăria Suceava, veniturile din eliberarea autorizaţiilor de construcţii s-au înjumătăţit anul trecut, comparativ cu 2008.
“Ca număr total de autorizaţii eliberate, diferenţa dintre cei doi ani nu este foarte mare, în 2009 fiind eliberate 906 autorizaţii, iar în 2008 – 1004 autorizaţii. În schimb, au scăzut foarte mult numărul de autorizaţii pentru lucrări mari – case, blocuri de locuinţe şi mansarde, mult mai multe autorizaţii fiind eliberate pentru lucrări mici - extinderi, branşamente, racorduri şi împrejmuiri”, a precizat Viorel Seredenciuc.
Dintr-o statistică comparativă a ultimilor doi ani rezultă că anul trecut au fost eliberate autorizaţii pentru 128 de locuinţe individuale cu regim mic de înălţime (case şi vile), în vreme ce în 2008, numărul acestora a fost de 278.
Diferenţele sunt şi mai vizibile în privinţa numărului de apartamente construite anul trecut, comparativ cu cele realizate înainte de resimţirea crizei economice.
Astfel, dacă în 2008 au fost eliberate autorizaţii pentru construirea a 816 apartamente, anul trecut au fost solicitate autorizaţii doar pentru 314 apartamente.
Nici afacerile cu mansardarea blocurilor nu au mai mers bine anul trecut, cererea de locuinţe la mansardă fiind foarte mică. Comparativ cu 2008, când prin mansardarea blocurilor au fost create 310 apartamente, în 2009 au mai fost solicitate autorizaţii doar pentru 43 de apartamente mansardate.
De asemenea, s-au înjumătăţit autorizaţiile eliberate pentru extinderi de locuinţe, magazii, spaţii comerciale, chioşcuri şi depozite, de la 151 de autorizaţii eliberate în 2008, la 84 în 2009.
Încasări înjumătăţite
Dacă numărul total de autorizaţii eliberate nu reflectă prea mult criza economică, sumele încasate de municipalitate pentru eliberarea autorizaţiilor de construcţie şi apoi din regularizările care se fac la finalizarea acestora sunt mai mult decât sugestive.
Astfel, anul 2008 a adus Primăriei Suceava încasări de aproape 40 de miliarde de lei vechi din autorizarea construcţiilor, în vreme ce anul trecut, sumele încasate din aceeaşi activitate sunt doar cu puţin peste 19 miliarde de lei vechi.
“Principalul factor care a dus la restrângerea activităţilor în construcţii este limitarea creditărilor. Dezvoltatorii imobiliari nu au mai avut cu ce finanţa lucrările de construcţii, dar şi cererea din partea populaţiei a scăzut foarte mult, din lipsa lichidităţilor”, consideră viceprimarul Sucevei.
După activitatea înregistrată la început de an, nici 2010 nu se anunţă a fi ceva mai bun în domeniul construcţiilor, automat, şi banii care ajung la bugetul local fiind mai puţini decât în alţi ani.