Consiliul Judeţean Suceava intenţionează să promoveze, în parteneriat cu autorităţile austriece, un proiect intitulat „Trenul Monahal”, care ar urma să se deplaseze pe ruta Viena – Cacica. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că o primă discuţie legată de acest proiect a avut-o la Viena, în cadrul Târgului de Vacanţe, cu directorul general pentru turism din cadrul Ministerului Economiei şi Muncii al Guvernului din Austira, Elisabeth Udolf-Strobl. Flutur a arătat că prin proiectul „Trenul monahal” se intenţionează introducerea unui tren de epocă cu traseul între Viena şi Cacica.
„Înainte exista trenul monarhiei, care pleca de la Viena şi ajungea la Cacica pe 15 august, de Sfânta Maria. Şi din câte am discutat, mai mulţi operatori de turism din Viena sunt interesaţi să închirieze un tren de epocă şi să vină la slujba de la Cacica de la Basilica Minor”, a explicat şeful administraţiei judeţene.
În acelaşi timp, el a arătat că în cadrul unei discuţii pe care a avut-o la Bucureşti cu ambasadorul Austriei în România, Martin Eichtinger, a fost discutat conţinutul memorandumului care ar urma să fie semnat de guvernele celor două ţări pentru realizarea proiectului „Pelerin în Bucovina”, prezentat în mod oficial la Târgul de Vacanţe din Viena.
Patriarhul Daniel şi Cardinalul Austriei, printre invitaţii la prima ediţie a proiectului „Pelerin în Bucovina”
Flutur a adăugat că din primele discuţii, s-a stabilit un prim traseu pentru cei care vor să meargă în pelerinaj pe traseul Viena – Cacica sau Putna, respectiv Austria – Slovacia – Ungaria - România, pe ruta Petea - Satu Mare - Maramureş - Suceava.
„În momentul de faţă lucrăm la un program detaliat, un ghid al pelerinului şi vom pregăti toate informaţiile necesare pentru ruta Viena – Suceava, şi mă refer la infrastructură, drumuri, spitale, puncte sanitare, birouri de informare. Plus tot ce înseamnă obiective de vizitat şi calendarul evenimentelor culturale şi religioase din acea perioadă pe care pelerinii le pot frecventa”, a mai spus Flutur.
El a mai precizat că, pentru ediţia de debut a proiectului „Pelerin în Bucovina”, îşi doreşte ca pe data de 15 august, la hramul Basilicii Minor din Cacica şi al Mănăstirii Putna să fie prezenţi Cardinalul Austriei şi Patriarhul Daniel.
„Vrem ca acest proiect să aibă un caracter permanent şi nu doar în perioada de vară. Pentru asta trebuie să creăm un dispecerat pentru pelerini, astfel încât aceştia să fie informaţi pe ce rute să meargă. Avem deja modelul drumului lui Iacob din Spania. Şi dacă ne uităm la acest model, acest pelerinaj este frecventat de foarte multe familii, şi pe asta am dori să punem accent şi noi. Pelerinajul familiilor. Tatăl împreună cu fiii merge în pelerinaj 30 de kilometri de jos, prilej de a petrece cu familia, de a discuta în special lucruri legate de religie şi de credinţă”, a mai declarat Flutur.
(21 ian 2010, 09:21:18