Pentru prima oară în Câmpulung Moldovenesc, o firmă a cerut marţi oficial explicaţii primăriei pentru banii din taxe şi impozitele plătite la un nivel mai mare decât merită starea localităţii.
SC “Transport Călători” SA Câmpulung Moldovenesc a trimis Consiliului Local şi primăriei municipiului o adresă în care solicită explicit mai marilor târgului să precizeze oficial “în ce bază s-au calculat impozitele şi taxele la nivelul rangului de municipiu în Câmpulung Moldovenesc, în condiţiile în care nivelul minim de civilizaţie de aici nu reflectă nici măcar statutul de localitate urbană”.
În text, reprezentanţii firmei şi-au exprimat convingerea că sumele achitate de această societate nu se regăsesc în îmbunătăţirea condiţiilor oferite în localitate pentru traiul cotidian şi activitate economică şi cer edililor să spună concret pe ce şi unde au dat banii respectivi.
Statutul de municipiu, deţinut pe hârtie şi la nivel birocratic de Câmpulung Moldovenesc şi obţinut pompieristic şi cu proptele guvernamentale, nemulţumeşte de multă vreme afacerişti şi chiar simplii contribuabili siliţi să plătească taxe mai mari doar pentru moftul rangului administrativ, dar până în prezent nimeni nu a avut curajul să îl pună pur şi simplu între ghilimele pe o adresă oficială, cum a procedat firma amintită, şi nici să ceară explicaţii făţiş pentru banii cheltuiţi pe iluzoriul progres local.
În prezent Câmpulungul nu întruneşte nici măcar numărul minim de locuitori prevăzut de legislaţia în vigoare pentru avansarea unei localităţi la rang administrativ de municipiu şi cârcotaşii locali susţin chiar că, în afară de placa de marmură care anunţă la intrarea în primărie că localitatea a devenit municipiu în 25 ianuarie 1995, nimic nu reflectă vreun progres evident în aspectul şi condiţiile din localitate faţă de orăşelul de acum 20 de ani.
Localnicii au parte însă, la vreme de criză, de taxe mai mari decât ar fi plătit într-un simplu oraş, de un aparat birocratic mai numeros şi ceva mai bine plătit şi de menţiunea în buletinul de identitate că locuiesc într-un municipiu. Chiar şi consilierii locali au ajuns să spună în şedinţe publice că localitatea e ca o comună şi au existat chiar palide iniţiative printre câmpulungeni de strângere de semnături pentru readucerea localităţii la statutul de oraş. Un astfel de demers este însă aproape imposibil de finalizat, pentru că necesită inclusiv convocarea unui referendum pe această temă.
(20 ian 2010, 14:30:30