Centrala de cogenerare construită în municipiul Rădăuţi, în cadrul proiectului „Suceava- Utilităţi şi mediu la standarde europene” va produce energie la o putere instalată de 7 MW, suficientă să asigure necesităţile întregului oraş, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.
Flutur a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că la Rădăuţi turbinele pentru producţia de energie electrică au fost puse în funcţiune şi că probele vor fi finalizate în circa şase săptămâni. Aceleaşi proceduri vor urma şi la centralele similare de la Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, fiecare cu o capacitate de 4,8 MW, de asemenea suficientă pentru comunităţile locale. Potrivit lui Flutur, proiectul „Utilităţi şi mediu” va continua spre Vatra Dornei, deoarece în bugetul pentru acest an compania Transgaz, care a preluat lucrările, are sumele necesare pentru investiţie.
În paralel, Consiliul Judeţean va redacta caietul de sarcini pentru o licitaţie care va fi organizată în vederea expertizării stadiului proiectului, „o fotografie la zi pentru a vedea cum stăm, ce finanţări s-au făcut până acum şi să încercăm să deblocăm lucrurile, o expertiză exterioară din punct de vedere tehnic, juridic şi economic”.
„Este un mare câştig pentru comunităţile locale, vor începe să producă bani şi să-şi acopere datoriile pe care le au”, a declarat preşedintele CJ.
Mai menţionăm că punerea în funcţiune a centralelor a fost complicată de faptul că unele componente s-au deteriorat din cauza nefolosirii şi au trebuit schimbate de producători.