Credincioşii ortodocşi de stil vechi din Fălticeni şi din zonă au sărbătorit ieri, la Catedrala Ortodoxă de Stil Vechi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din municipiu, Botezul Domnului sau Boboteaza. Celor câteva sute de familii de credincioşi ortodocşi români de stil vechi din Fălticeni li s-au adăugat şi cele câteva familii de ruşi – lipoveni şi basarabeni care sărbătoresc în acelaşi stil.
În curtea catedralei au putut fi admirate crucile din gheaţă (două mici şi una mare) pe care au fost puse vase cu grâu încolţit. Aşa cum am aflat de la personalul administrativ al catedralei „oamenii din parohie, din comitet, au confecţionat crucile în Ajunul Bobotezei, după ce au fost pe iazul Şomuzul Mare, au spart gheaţa şi-au adus bucăţile mari de gheaţă în curtea bisericii. Aici, după ce au fost decupate cu drujba, au fost „sudate” cu ajutorul apei şi al gerului”.
După oficierea Sfintei Liturghii, de către părintele paroh Sebastian Mogârzan, numeroşi credincioşi au participat la slujba pentru sfinţirea apei. Este un obicei păstrat din străbuni, ca agheasma mare pe care o iau creştinii la casele lor pentru tot anul să fie păstrată într-un vas curat şi la loc de cinste şi să guste din ea pe nemâncate în zilele de ajunare şi de post sau cu ocazia marilor sărbători, după ce vin de la biserică.
Credincioşii cred că apa de la Bobotează are o putere deosebită pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în Iordan.