Elevii din ultimul an de liceu vor participa mâine la simularea probei practice de competenţe digitale din cadrul examenului de bacalaureat.
Peste 6.600 de candidaţi din promoţia curentă, la care se mai adaugă 73 de candidaţi din promoţiile anterioare, s-au înscris la examenul de bacalaureat din acest an.
Simularea testării din cadrul bacalaureatului se face în laboratoarele de informatică din şcoli. Accesul elevilor în săli se va face la ora 12:30. Elevii vor verifica dacă pe desktop-ul calculatorului la care vor lucra există un fişier numit Examen.
La ora 13:00, candidaţii vor primi subiectul tipărit şi foaia tipizată pentru completarea răspunsurilor.
Accesul candidaţilor la internet va fi posibil doar în primele 30 de minute, timp în care concurenţii vor putea rezolva subiectele pentru care trebuie să acceseze anumite pagini.
Proba de competenţe digitale propriu-zisă se va desfăşura între 19-29 aprilie 2010, iar în cadrul acestei testări elevii trebuie să demonstreze că ştiu să utilizeze calculatorul, că ştiu să folosească internetul şi să redacteze documente în Word şi să lucreze în Excel. Elevii nu vor primi note, ci calificative, iar după susţinerea probei vor primi un certificat de competenţe recunoscut în Uniunea Europeană, cu una dintre menţiunile „utilizator mediu”, „avansat” sau „experimentat”.
Elevii care deţin deja un certificat de competenţe digitale îşi vor putea echivala proba de bacalaureat. Ei trebuie doar să depună la secretariatul şcolii unde vor da examenul de bacalaureat o cerere şi o copie legalizată a certificatului de competenţe.
Din acest an şcolar, examenul de bacalaureat a suferit modificări importante, iar probele orale vor fi susţinute în perioada 15-17 februarie 2010, la limba şi literatura română, iar între 19 – 29 aprilie 2010 va avea loc evaluarea competenţelor digitale. Verificarea competenţelor în limba modernă va avea loc între 31 mai – 4 iunie 2010.
După încheierea anului şcolar, vor avea loc probele scrise ale examenului.