Europarlamentarul PD-L, suceveanul Petru Luhan, a anunţat că Uniunea Europeană a suplimentat fondurile care vor fi alocate României în cursul anului 2010. Luhan a precizat că zonele rurale şi agricultura din Uniunea Europeană beneficiază de încă 4,6 miliarde de euro pentru a combate efectele crizei economice. El a arătat că, prin aceasta, instituţiile europene şi statele membre au dovedit flexibilitate şi reacţie rapidă pentru soluţionarea problemelor din mediul rural.
„Planul de Redresare Economică a Europei cuprinde o serie de acţiuni ce trebuie realizate în domeniile prioritare ale Strategiei de la Lisabona - protejarea ocupării forţei de muncă, promovarea antreprenoriatului, precum şi continuarea investiţiei în viitor. Pentru aceasta, decizia privind controlul sănătăţii în cadrul Politicii Agricole Comune angajează trei miliarde de euro pentru investiţii ecologice pentru dezvoltare rurală, iar pentru a accelera investiţiile, Comisia Europeană va preciza cadrul juridic pentru parteneriatul dintre sectoarele public şi privat care urmăresc realizarea de investiţii majore de infrastructură şi în cercetare, pentru a facilita această modalitate mixtă de finanţare”, a spus Petru Luhan.
El a explicat că, din diverse surse de finanţare, la sfârşitul anului trecut s-a reuşit alocarea a 4,6 miliarde de euro pentru economia zonelor rurale şi agricultură. Pentru România au fost alocate în total 101,7 milioane de euro, din care 18,2 milioane de euro pentru adaptarea la schimbările climatice şi atenuarea efectelor acestora, 35,7 milioane de euro pentru energia din surse regenerabile, 21,8 milioane de euro pentru managementul apei, 13,6 milioane de euro pentru biodiversitate şi 12,4 milioane euro pentru restructurarea sectorului lactate.
Fondurile pot fi accesate de tinerii fermieri
Luhan a declarat că, în România, regulile de accesare a acestor fonduri vor fi similare celor aplicabile în cazul măsurilor lansate în baza Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), disponibile pe siteul www.apdrp.ro. El a precizat că domeniile eligibile pentru aceste fonduri sunt dezvoltarea turismului, dezvoltarea micro-întreprinderilor, sprijinirea tinerilor fermieri, dezvoltarea zonei rurale, având ca beneficiari eligibili întreprinderile mici şi mijlocii, autorităţile publice şi locale, organizaţiile non-guvernamentale din domeniu.
„Desigur că utilizarea acestor fonduri va fi atent monitorizată şi mai ales impactul pe care aceste cheltuieli îl vor avea. În continuare, misiunea importantă în a obţine efectele pe termen lung, aşa cum sunt dorite la nivel european, aparţine statelor membre şi regiunilor. Este încă un motiv să recunoaştem rolul esenţial al instituţiilor administraţiei publice locale şi al structurilor create la nivel regional. Sunt convins că toate autorităţile naţionale înţeleg misiunea pe care o au şi vor depune eforturi să asigure nivelul de competenţă necesar la nivel local sau regional pentru o utilizare eficientă a acestor fonduri. România, cu atât mai mult, având în vedere potenţialul său agricol şi importanţa pe care noi o acordăm acestei ramuri. Tot pentru a atinge obiectivele stabilite, informarea potenţialilor beneficiari trebuie să se realizeze în timp util, astfel încât efectele crizei economice să fie cat mai puţin simţite la nivelul agricultorilor sau producătorilor”, a spus Luhan.
(18 ian 2010, 12:06:01
de parca aceasta suma ar fi alocata datorita prezentei si a activitatii domnului Luhan la Bruxelles.
trompeta suna de parca ea ar sufla
sumele pot fi si mai mari, tot nu ne va ajuta cu nimic atat timp cat tarani nostri nu se vor asocia pentru a desfasura o activitate eficienta si profitabila in domeniul agriculturii