Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 ian 2010 - Anul XV, nr. 13 (4304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

În bătaia puştii

Dansând cu lupii, la Moldoviţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Motto: Din om faci vânător, dar din vânător om nu mai faci – proverb vânătoresc

Un fior rece ţi se strecoară pe şira spinării atunci când urletul lupului, rănit de moarte, răsună pe culmi, mai puternic decât bubuitura puştii. Alte împuşcături sfâşie liniştea pădurii, după o pândă de jumătate de oră, în care nu ai voie să scoţi nici măcar o şoaptă, pentru că ar putea alunga vânatul.

 

Pe urmele haitei

Picioarele se afundă în zăpadă până dincolo de glezne, mai scapără pe câte-o fâşie de teren abrupt ori pe frunzele unor plante, verzi, în ciuda omătului rece care le înconjoară, în vreme ce aerul rece îţi arde plămânii, până în străfunduri.
Mergem pe urmele unui vânător, pornit în căutarea lupilor. De dimineaţă, au auzit că lupii au trecut dealul, de la Brodina. Cum le dau de urmă, numai ei ştiu. Pentru asta sunt faimoşi Mehedeniucii, tatăl şi fiul, amândoi Vasile. Sunt vânători, din tată în fiu, de generaţii, patima aceasta le e scrisă în sânge.
În pădure domină o tăcere stranie. Nici măcar o pasăre nu se aude în universul îngheţat care ne înconjoară. Ne hotărâm să ne întoarcem la maşină. Avem mai mari şanse să-l găsim acolo unde a lăsat maşina, decât străbătând kilometri de pădure.
Pornim din nou pe panta dealului, căutând cu piciorul rădăcini ale copacilor sau mici scobituri în pământ, în care să te propteşti, să nu luneci în vale. E drum lung până jos...
Simt o mişcare în spate. Întorc capul şi rămân surprins că la câţiva paşi de mine e un om, care pare să fi apărut ca din pământ. Cu degetul la buze îmi face semn să tac. Se mişcă rapid şi sigur. Ajunge lângă mine, întinde mâna, prieteneşte, în vreme ce pe buze mai mult i se citeşte decât se aude: „Lupii-s aicea”.
E Mehedeniuc cel tânăr. În vale ne întâlnim şi cu cel bătrân. Tocmai ieşise din pădure, pe altă parte, cu puşca în spinare şi cu baltagul în mână, pe post de cârjă, la nevoie.
Ne întâmpină tot cu degetul la gură. Tăcerea e esenţială în astfel de ocazii. E de ajuns să audă lupul glasul de om, ca să străbată şi zeci de kilometri, în căutarea unui loc mai sigur.
Sunt trei. Le-au dat de urmă. Au culcuşul sub o stâncă. Acum dorm ori aşteaptă să apună soarele, pentru a ieşi după pradă. Sunt vânători excelenţi pe timp de noapte, iar când pădurea nu are ce le oferi, coboară în sat, la grajdurile oamenilor, mâncându-le chiar şi câinii de pază.

 

Pasiune transmisă din tată în fiu

Ne întoarcem în sat, pentru a organiza vânătoarea. E nevoie de hăitaşi, dar şi de mai multe puşti. Curios, dar lumea deja era pregătită, alertată de prezenţa lupilor, atât de aproape de casele lor. Hăitaşii se adună deja la poartă, pe când noi suntem invitaţi în casă, la masă. Aburii de mămăligă se ridică ispititori, pe când în tigaie sfârâie cârnaţii de porc, scoşi din untură. Ne înfruptăm grăbiţi din mămăliga cu cartofi şi brânza de oi, delicioase de-ţi vine să-ţi lingi degetele, pe când bătrânul toarnă în pahare o ţuică tare, galbenă de vechime şi de la butoiul de lemn în care a fost ţinută.
Soţie de vânător, gospodina casei, Ioana, ştie exact cât timp le ia celor doi să ia urma animalelor şi când să-i aştepte la masă.
“Când i-am dat soţiei spaniolului venit la vânătoare mămăligă cu cartofi, o mânca goală, aşa de mult i-a plăcut”, râde ea, privind veselă cum cuburile mari, galbene, iau rapid calea farfuriilor.
Focul din sobă şi bucatele calde, stropite cu câte o gură de ţuică sau vin fac amintirile să se înşiruie, ca pe un ghem, în timp ce aşteptăm sosirea unui alt vânător iscusit, Georgică Botoşan.
“Noi eram cinci copii la mama, iar cum tata, şi el vânător, s-a întors de la război tare slăbit, am fost luat să fiu crescut de un pădurar, de la 12 ani. De la el am învăţat tot ce ţine de pădure, iar când m-am întors din armată, am devenit pădurar la Barnar. De acolo am ajuns la Moldoviţa, iar de aici nu am mai vrut să plec nicăieri, aşa mult mi-a plăcut locul asta”, povesteşte Vasile Mehedeniuc, care are 48 de ani de când a devenit vânător, şi asta va fi cât va trăi.
Fiul său i-a moştenit pasiunea, şi de la 7 ani nu s-a mai ţinut decât de el, prin pădure, învăţând să ia urma animalelor, obiceiurile lor, ştiind să citească pădurea ca pe o carte.

 

În braţele ursului

Vânătoarea nu e făcută pentru cei slabi de înger. Cel mai bine ştiu asta cei care au văzut ursul şi lupul. Fiul bătrânului Mehedeniuc poartă pe corp, pe viaţă, urmele întâlnirii neaşteptate cu o ursoaică furioasă.
“Pe 26 ianuarie 2001 eram la vânătoare de mistreţi, gonacii s-au pornit, fără să ştie că acolo îşi are bârlogul şi o ursoaică. Vasile era în vale, aştepta să apară mistreţii din desiş, dar auzea numai lătratul câinilor, nici urmă de vânat. Când de acolo a apărut ursoaica, a lăsat puşca de la ochi. Mişcarea i-a atras ei atenţia, a venit direct spre el. Degeaba a tras doua focuri în aer, să o sperie, că ursoaica s-a repezit şi l-a apucat de mână, apoi de picior şi l-a dat jos. Când am ajuns eu jos, ursoaica era călare pe el, am pus puşca la ochi şi i-am tras în spate. De fapt, amândoi am tras odată, eu în spate şi el de sub ea, de i-a ieşit glonţul prin ochi. L-am scos de sub ea plin de sânge”, povesteşte bătrânul, care a căutat apoi puii ursoaicei, să-i crească.
“Eu aveam doar o vacă, nu dădea lapte de ajuns să îi cresc pe toţi trei. Pe unul l-am crescut până la un an şi jumătate, iar pe ceilalţi doi i-am dat la Mălini, să-i crească altcineva. Nu l-am putut ţine mai mult, că deja făcea năzbâtii”, îşi aminteşte vânătorul, care a avut grijă de puiul ursoaicei ce era să-i omoare feciorul.
“Într-o zi, a fărmat ţarcul şi ne-am trezit cu el la uşă. Aşa de tare a zgâlţâit uşa că a spart toate geamurile din acea parte a casei. Noroc că aveam mămăligă cu cartofi făcută, am luat-o şi am aruncat-o afară şi el a fugit după ea”, povesteşte nora bătrânului Mehedeniuc, Ionela, amintindu-şi de namila de urs cu care au trăit în curte.
Ca o ironie a sorţii, bătrânul vânător, care a împuşcat peste 140 de lupi la viaţa sa, a crescut în curte patru pui de lupi, de care, la cât erau de fioroşi, nu îndrăznea nimeni să se apropie. Altă dată, curtea i-a fost brăzdată de pui de mistreţi, de care trebuiau feriţi până şi copiii, nu doar gâştele şi găinile, pentru că rupeau tot ce prindeau.

 

Semne vânătoreşti

Momentul vânătorii se apropie. În drum, gonacii îmbracă veste reflectorizante, să fie văzuţi de vânători, care pun gloanţe în magazia armelor.
“Lupii fac prăpăd pe aici. Nu rămâne picior de vânat. Acum câteva săptămâni, am auzit câinii din curte lătrând noaptea, puternic. Am ieşit afară şi după ceva timp unul nu s-a mai auzit deloc. Dimineaţă i-am găsit doar laba şi plămânii”, îmi spune bătrânul, căruia i-au dispărut doi câini în ultima vreme, cel mai probabil, în colţii lupilor.
Oprim maşinile la distanţă de locul unde au culcuş lupii. Moş Mehedeniuc instruieşte vânătorii şi gonacii ce au de făcut, îi rânduieşte, şi nimeni nu-i iese din vorbă.
Vânătorii se răspândesc pe pantele abrupte, ca într-un evantai, în locurile indicate, iar gonacii se grăbesc să vina din partea opusă.
Cum vânătorul aşteptat nu a ajuns încă, Mehedeniuc cel tânăr îi lasă semne cunoscute doar de ei – o urmă în zăpadă, pentru a-i indica locul ce trebuie să-l acopere, şi o creangă ruptă, într-un copac, pentru a-i arăta direcţia.

 

Urletul lupului

Tăcerea se aşterne în pădure. Aşteptăm nemişcaţi să înceapă vânătoarea. Cristi Tomniuc, şeful Biroului de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, cu mâna pe carabină, urmăreşte tufişurile, doar-doar vede vreo mişcare. De departe se aude ecoul unor ţipete.
A început vânătoarea. Gonacii se apropie şi pădurea răsună de strigătele lor: “Ouauuu! Ouauuu! Auuu!”.
O puşcă bubuie în vale de noi, în locul marcat pentru vânătorul întârziat. Cea mai bună dovadă că şi-a atins ţinta e schelălăitul de căţelandru al lupului care a simţit muşcătura plumbului. Urletul său acoperă chiar şi ecoul împuşcăturii, se întipăreşte în minte ca o arsură. Vânătorul fuge după el şi mai trage două focuri. Din deal, de pe culme, se aud alte două focuri, la scurt timp unul de celălalt.
Ne adunăm în vale. Stropi de sânge pe zăpadă indică locurile pe unde lupul rănit a trecut în salturi mari, de câţiva metri, aproape incredibile, mai ales pentru un animal împuşcat.
“Era grozav de mare. Se mişca atât de repede că nu am mai avut timp să pun puşca la ochi. Am tras de la brâu, a făcut un salt şi am văzut cum se prăbuşeşte în zăpadă. Nu mi-a venit să cred când s-a ridicat şi a pornit în vale, în salturi mari. Degeaba am mai tras, a trecut după colină, nu l-am mai atins”, povesteşte Georgică Botoşan vânătorilor şi gonacilor adunaţi în jurul său.
Bătrânul Mehedeniuc ia urma lupului rănit, trece prin zăvoaie, ca un ogar adulmecând vânatul, până la pârâu.
“Mare lup…Sânge a vărsat mult, dar e deja departe. Trebuie să-l urmărim vreo doi kilometri, pe pârâu în sus”, vine expertiza bătrânului vânător. Toţi sunt impresionaţi de puterea şi rezistenţa masculului alfa, care a reuşit să dispară.
Încolonaţi, pornim în căutare. Seara se lasă încetişor, pădurea devine cenuşie şi sumbră. Brusc, cel din faţa mea se opreşte şi îmi face semn să stau. Deja mă oprisem.
Gheaţa pârâie sinistru sub picioare, iar apa gâlgâie dedesubt. Ne strecurăm pe rând, să nu ne forţăm norocul. Calc pe urmele din faţă şi simţ cum piciorul se afundă în apa rece, înconjurat de podul de gheaţă. Îl smulg, fericit că sub celălalt picior gheaţa rezistă. Totul se face în tăcere, iar coloana avansează de-a lungul pârâului, pe gheaţă, spre locurile unde se putea ascunde lupul.
Câţiva merg în cealaltă direcţie, pentru a înconjura locul. Abia ne ocupăm poziţia de supraveghere, pe o culme, pe care urcăm cu mâinile înfipte în rădăcinile de iarbă şi agăţaţi de ramuri răzleţe, când suntem chemaţi înapoi.
Ceilalţi au dat primii de urma lupului rănit. E ascuns şi îşi linge rănile. Mehedeniuc cel tânăr, care a dat de urma sa, spune că e mai bine să fie lăsat în pace astăzi. Vor reveni mâine, pe timp de zi.

 

Lupii în sat

Ne întoarcem la locul de întâlnire, unde crengi de molid trosnesc într-un foc vesel, ce luminează blana lupilor căzuţi pe culme, aşezaţi cu boturile pe zăpadă şi labele groase cât mâna de om, aşezate în faţă. Cei care i-au luat, dintr-un singur foc, ţintit direct la cap, sunt felicitaţi de ceilalţi, dar şi şicanaţi prieteneşte: “Cam palid eşti, Ioji…Ai văzut lupul?”. Celălalt recunoaşte singur – “Uite-aşa m-a apucat tremuriciul…”.
În sat, lumea ne întâmpină curioasă. Toţi se îngrămădesc să atingă lupii, unii cu teamă şi respect, alţii ca pe nişte prieteni şugubeţi.
“Uite, mă, ăsta ţi-a mâncat vaca în grajd în vară...Uite ce blană are...”, exclamă un sătean, admirativ, arătând lupul unui prieten.
Copiii nu îndrăznesc să se apropie, în vreme ce câinii din sat se apropie curioşi şi neîncrezători. Mirosul de lup îl face pe unul să latre furios…ştie ce s-a întâmplat cu semenii săi, din ograda maistrului de vânătoare Mehedeniuc.
Între timp, ceata de vânători se retrage în crâşmă, pentru a uda victoria. Au şi de ce. Vânătoarea de lupi e cea mai grea din toate. Sunt vânători care de 30 de ani aşteaptă o aşa şansă, dar nu au parte de ea. În drum, ochiul lupului lucesc sticlos. A înfruntat moartea cu ochii deschişi...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dansând cu lupii, la Moldoviţa.
 Vizualizări articol: 2301 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.26/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 31 voturi
Dansând cu lupii, la Moldoviţa4.3531

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Patima si placere! trimis de
(18 ian 2010, 12:40:49
"... patima aceasta le e scrisa �n s�nge". Un mare Sfant din muntele Athos spunea ca daca omori din placere si nu de foame se numeste pacat!

Repetitia pacatului duce la patima! Patimasii sunt slujitorii diavolului.

Nu pot sa inteleg aceasta "pasiune", dar am citit ca vanatorii mor deseori in conditii tragice: boli incurabile sau accidente cumplite.

Probabil ca Divinitatea nu doarme si pune o compensatie in toate!
2.   . trimis de
(18 ian 2010, 14:13:59
Ai dreptate....niste criminali...
3.   ... trimis de
(18 ian 2010, 14:53:59
da pt ce`s buni?:-?
4.   Felicitari trimis de
(18 ian 2010, 15:16:26
Foarte frumos articolul,lectura m-a purtat in timpul copilariei mele,cand citeam cartile lui Ionel Pop,dar sincer nu sunt de acord cu vanatoarea din pasiune,pentru ca una este sa omori un animal in regatul lui iar alta e sa ucizi unul care iti face daune.Daca nu au fost impuscati in timp ce pradau animalele oamenilor,este mare pacat,tinand cont ca lupii curata padurea de animalele bolnave.Imi rasuna in minte fraza cu lupul ranit,care nici macar nu se stie daca a murit sau nu,cata suferinta...
5.   Tragedie nu alta.... trimis de
(18 ian 2010, 16:44:40
cata suferinta...Tare as vrea eu sa vad unul de asta milostiv sa ii fure toate oile din curte, singura lui avere si ce ar mai face el morala si ar plange dupa un lup ranit, saracul...... In articol se spune ca din cauza lupilor a disparut tot vanatul din zona...deci trebuie redusi ca numar, sunt prea multi pe o zona, mancand chiar si pe cainii de paza ai oamenilor. In aceste conditii se recomanda impuscarea unora dintre lupi. Cand nu au ce manca lupii ataca si oamenii, iti dai seama ca nu ai nici o sansa cu vreo 5 creaturi de astea pe langa tine, daca te prind. Ce mila v-ar mai fi atunci cand ar rupe cu dintii din carnea voastra? Vanatorii au vanat din necesitate si nu doar de placere.Daca nu ar exista ei, ceilalti ar trebui sa se apune ei de vanat pentru ca altfel ar fi mancati de lupi. Nu stiu de ce nu se intelege.Si cainii din orase sunt prea multi, avand in vedere ca au murit oameni sfasiati de caini, japonezul din Bucuresti sau batranul din Veresti.Acolo e buna selectia naturala?
5.1  RE: Tragedie nu alta.... trimis de
(18 ian 2010, 22:47:38
Eu cred ca a �mpuscat lupul pentru ca a m�ncat- pe Scufita Rosie si pe Bunicuta.
6.   Nu este tragedie trimis de
(18 ian 2010, 20:02:50
Nu sunt vanator dar sunt absolvent a unei scoli cu profil silvic. Vanatoare nu inseamna doar sa ucizi, se face o selectie artificiala deci in concluzie sunt vanate doar exemplarele bolnave sau alea batrane. Inainte de inceperea unui sezon de vanatoare exemplarele care in viitor vor fi vanate sunt observate, se urmareste comportamentul lor la imperechere si alte chestii etc.

Tot ce am spus scris este valabil daca respecti conduita vanatoreasca daca nu intradevar este crima.
6.1  RE: Nu este tragedie trimis de
(18 ian 2010, 20:58:26
eu inteleg in parte ce incerci sa explici, insa nici trierea artificiala nu e prea ok, ca vii tu ca vanator si elimini exemplarele bolnave sau batrane, cand de fapt ele insele s-ar elimina singure oricum. interventia asta a omului cum ca ajuta cumva la grabirea procesului imi suna un pic a pretext. dar ma rog... din pacate ce zici tu nu se aplica la vanatoarea descrisa in articol, devreme ce jurnalistului i s-a zis ca ei urmaresc lupul alfa etc. deci a fost o vanatoare din pura placere, nu are legatura cu autoapararea gospodariei sau altceva, ci cu orgoliul ca urmaresc lupul cel mai puternic si ca se vor alege cu "trofee". imi pare rau, dar imi suna psihotic: " vai ce animal frumos! uite-l cum alearga, uite-l ce privire are, uite ce ...bla bla! vedea-l-as mort, fara viata, doar o bucata de blana intinsa pe perete!" vanatorii sunt dintre cei mai mari ipocriti. sa declare ca au respect sau cine stie ce admiratie pt animale si sa-si doreasca sa se mandreasca cu uciderea lor.

6.2  RE: Nu este tragedie trimis de
(18 ian 2010, 21:15:03
un om integru si corect e coerent cap-coada: nu declara una si face alta. una e sa respecti animalele si sa te aperi cand iti ataca gospodaria si alta e sa-l haituiesti prin padure si sa mai si ai mandria ca ai vanat masculul alfa. nu e nici un dans cu lupii in toata povestea asta, nu e nimic poetic , cu toata maiestria condeiului jurnalistului. poate vanatorilor li s-a parut un dans inetresant, dar lupilor nu cred ca li s-a parut la fel. nefericita alegerea titului, inspirata de un film in care un european se imprieteneste cu un lup si cu un trib de indieni, expresia fiind de fapt o metafora a bunei intelegeri si a respectului care pot inlocui intoleranta si violenta. a ajunge sa "dansezi cu lupii", adica sa fii intr-o atat de mare armonie si intelegere cu fiinte si lucruri diferite de tine, asta e mare lucru. cand au crescut puii aia salbatici, ei! , atunci vanatorii aia au dansat intr-adevar!
6.3  RE: Nu este tragedie trimis de
(18 ian 2010, 21:19:45
erata: tipul din poveste nu e european, e un soldat american alb( am vrut sa evit expresia " un alb" , referindu-ma la rasa europeana-caucaziana)happy filmul merita vazut!!!!
7.   Reveniti-va! Bateti campii din fotoliu.... trimis de
(19 ian 2010, 06:33:30
Eu cred ca voi ati vazut prea multe filme si habar nu aveti cum este in natura. Povesti cu dansand cu lupii nu se aplica in natura. Lupii au instinctul de a omora orice pentru hrana. La noi sunt acceptati pentru ca fac o igiena a padurii, dar atunci cand distrug toate animalele din zona nu mai este bine. Dar nu intelegeti ca dispar cerbii, caprioarele, puiii de caprioara, o trageti inainte cu saracii lupi, mai ales alfa. Prostii. Cand o haita ajunge aproape de un sat inseamna ca nu au ce manca si ataca stanile si oile oamenilor, chiar caini au mancat. E o tampenie sa astepti sa se faca selectie naturala pentru ca ei ataca in haita, deci vor avea succes in atacul asupra unei stani si a unui caine. Deci selectia se va produce: vor manca oile si cainii, aud pentru prima data ca se ajunge ca lupul sa manance caini, orice inseamna carne.Carnea de om se spune ca este mai dulce, vrea careva sa incerce o selectie naturala cu mainile goale impotriva unei haite de lupi? Ce sanse are, sa incerce.
8.   Reveniti-va! Bateti campii din fotoliu.... trimis de
(19 ian 2010, 06:43:38
Daca lasi lupii sa se inmulteasca vor ataca tot, se va ajunge la un teritoriu al lor, fara nici o sansa pentru om.Asa s-a procedat si cu cainii care ataca mult mai rar omul, insa au fost multe cazuri in care au murit oameni(japonezul din Bucuresti, ia muscat o artera de la un picior, a murit saracu in cateva minute, oameni sfartecati, copii desfigurati, mancati in totalitate).Santem oare tampiti pana la capat.Colac peste pupaza, guvernul nu intervine sa impuna legi de reducere a cainilor din orase.O meritam,nu? O merita cei ce iubesc acesti caini ce omoara.Am fost o singura data muscat de caine si nu doresc senzatia asta si altora, sa simta cum se infing coltzii cainelui in carnea ta pe viu, operatie pe viu nu alta. Iti dai seama in ce chinuri moare omul atacat de o haita de 5-7 lupi care sfasie din el bacati de carne? Suntem idioti, este clar, militam sa se protejeze lupii, apoi vom vedea numeroase cazuri la TV de atacuri ale lupilor asupra oamenilor, dar noi stam la TV.Patim ceva?
9.   Pentru ALINA_G trimis de
(19 ian 2010, 06:49:47
Lupii nu te anunta ca te ataca, in mod cert, asa ca ar trebui sa stai ani de zile cu pusca afara sa iti aperi stana, si crezi ca toti au pusti? Nu ai iesi tu cu o bata sa iti aperi proprietatea? De ce nu ai proceda asa si daca iti intra hotii in casa sa te fure sau omoare? De ce ai pretentia atunci sa te apere politia, sa patruleze pe strazi, sa evite un eventual furt. Sigur, alegerea titlului nu a fost inspirata, insa influentata de participarea la actiune. Nu e o contradictie sa respecti animalele si apoi sa omori lupii care s-au inmultit peste masura. Iubirea de animale nu prea se refera la lupi, cred, cand il vezi maraind si pregatindu-se sa atace nu te duci sa il mangai pe cap.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei