Bacalaureatul din acest an este încă o necunoscută pentru absolvenţii de liceu din promoţiile anterioare care s-au înscris la examen. Schimbările care au intervenit în metodologia de organizare a examenului şi introducerea probelor de competenţe creează probleme pentru candidaţii suceveni din promoţiile anterioare înscrişi la bacalaureat.
Un candidat sucevean, de exemplu, se află în imposibilitatea de a susţine testarea la proba la care a picat anul trecut, deoarece această disciplină nu se mai regăseşte în lista materiilor de testare din sesiunea de anul acesta.
Ministerul Educaţiei şi Cercetării propune o nouă metodologie de bacalaureat care reglementează şi situaţia elevilor care au absolvit 12 clase în anii trecuţi. Dacă proiectul de lege va fi aprobat, absolvenţi de liceu din anii anteriori care vor susţine bacalaureatul anul acesta vor avea posibilitatea de a-şi echivala probele orale cu cele de competenţe. Astfel, ei vor susţine doar proba de competenţe digitale.
7000 de candidaţi înscrişi la bacalaureat
Începând cu acest an şcolar, bacalaureatul va avea două etape. În prima fază, pe parcursul clasei a XII-a, liceenii suceveni din ultimul an vor susţine oral competenţele de comunicare la limba română. Tot în timpul ultimului an de liceu vor fi susţinute două probe de verificare a cunoştinţelor de folosire a computerului şi de limbi moderne.
Toate aceste evaluări din timpul anului şcolar nu se notează, dar sunt obligatorii, elevii urmând să primească, după trecerea fiecărei testări, câte un certificat de competenţă (calificativ).
La finalul clasei a XII-a, în cadrul bacalaureatului, absolvenţii de liceu vor susţine trei examene. Disciplinele de examen vor fi limba română, o probă obligatorie corespunzătoare profilului, matematică sau istorie, şi una la alegere, în funcţie de profil. La această ultimă probă, elevii care au absolvit un profil real vor putea alege între chimie, fizică, biologie şi informatică, iar cei de la profil uman, între economie, geografie, logică, psihologie şi filosofie.
Probele orale de la bacalaureat au fost înlocuite cu evaluările din timpul anului şcolar şi, în plus, a fost eliminată ultima probă de bacalaureat, cea la discipline din altă arie curriculară decât cea absolvită, unde mai mult de jumătate dintre candidaţi alegeau proba la educaţie fizică.
Aproape 7000 de candidaţi din judeţul Suceava vor susţine examenul de bacalaureat în acest an şcolar. 6678 de candidaţi înscrişi la bacalaureat sunt din promoţia curentă, iar 75 de candidaţi sunt din promoţiile anterioare, absolvenţi care fie nu au dat bacalaureatul, fie au picat examenul.
Luna viitoare se va da prima probă a examenului
Probele orale vor fi susţinute în perioada 15-17 februarie 2010, la limba şi literatura română, şi între 19 – 29 aprilie 2010 va avea loc evaluarea competenţelor digitale. Verificarea competenţelor în limba modernă va avea loc între 31 mai – 4 iunie 2010.
După încheierea anului şcolar, vor debuta probele scrise ale examenului, prima dintre acestea fiind programată pe 28 iunie 2010, la limba şi literatura română. Urmează apoi, pe 30 iunie 2010, proba obligatorie a profilului, iar pe 1 iulie 2010 se va desfăşura proba la alegere a profilului şi specializării. Pe 2 iulie 2010 se vor afişa rezultatele şi se vor putea depune eventualele contestaţii.
Rezultatele finale se vor afişa pe 7 iulie 2010.
(18 ian 2010, 18:27:11