Familia tânărului Valentin Maxim, din Fântâna Mare - Fălticeni, mort la câteva ore după ce a fost internat în Spitalul Municipal Fălticeni cu o viroză respiratorie, este nemulţumită de modul în care acesta a fost consultat în spital şi de faptul că pacientul nu a fost trimis cu o ambulanţă la Boli Infecţioase.
Soţia lui Valentin Maxim, Dana, ne-a declarat, ieri, că miercuri au fost împreună la cumpărături la un supermarket din Fălticeni şi la un moment dat tânărului i s-a făcut rău, acuzând dureri în piept.
“Am sunat la Salvare şi după 15 minute, când am văzut că nu mai vine, ne-a dus un domn cu maşina la spital. Acolo o doamnă doctor i-a luat tensiunea şi temperatura şi a spus că e bine, să mergem acasă. I-am spus că nu are aer şi se simte rău, iar ea a zis că e plătită cu 6 milioane de lei pe lună şi nu poate să vadă zece odată. Pe urmă l-a întrebat de ce e aşa nervos, se droghează cumva? Lui îi era rău, săracu’, de asta era nervos”, a spus femeia.
Ea afirmă că i-a cerut medicului să-i facă ceva soţului ei, ca să se simtă mai bine, iar acesta i-a dat o trimitere către secţia de Boli Infecţioase, aflată la circa doi km de clădirea principală a Spitalului Municipal.
„A mers doi km pe jos, îi era rău, îi curgeau lacrimile de durere. De ce nu ne-a dat o salvare, cum l-a trimis pe jos? Şi cum era aşa de bolnav de inimă şi nu i-au făcut nimic la spital? La Infecţioase ne-a luat imediat, l-a consultat, i-a pus perfuzie, i-a fost ceva mai bine şi pe mine m-a trimis acasă. Seara mi-au spus că a murit. Cum să moară aşa, la 26 de ani? S-a consumat cât a mers pe jos”, crede Dana Maxim.
La consultaţie pacientul a avut tensiune 12,7 şi temperatură 37,2 grade Celsius
Contactat telefonic, directorul Spitalului Municipal Fălticeni, dr. Adrian Sigmund, ne-a declarat că el a fost cel care l-a consultat pe Valentin Maxim, deoarece a fost de gardă miercuri, şi chiar biletul de trimitere către Boli Infecţioase este semnat şi parafat de el.
Dr. Sigmund a precizat că l-a consultat pe tânăr la ora 11.45, că tensiunea acestuia era bună - 12,7 şi temperatura 37,2 grade Celsius.
„Se plângea de dureri toracice şi musculare. Tensiunea era echilibrată, a venit pe picioarele lui, în triaj. I-am dat trimitere pentru Infecţioase, nu avea indicaţii pentru transport medicalizat. Diagnosticul de miocardită a fost pus la examenul necropsic, la consultul clinic nu se vede miocardita”, a precizat medicul.
Valentin Maxim a fost internat la Boli Infecţioase în observaţie cu viroză respiratorie, dar din păcate după-amiază, în jurul orelor 18.30, starea i s-a alterat şi a intrat în stop cardiorespirator. Cu toate manevrele de resuscitare, a murit. Dana Maxim spune că în urmă cu trei săptămâni soţul ei a avut într-adevăr “o răceală”, dar s-a tratat cu Coldrex şi ceaiuri şi simptomele s-au ameliorat. Medicii şi examenul necropsic arată însă că viroza tratată superficial s-a complicat cu afecţiuni cardiace.
În urma necropsiei s-a constatat stază şi edem cerebral, stază pulmonară, edem pulmonar moderat, miocardită, infarct miocardic hemoragic septal parcelar şi ventricular stâng posterolateral, stază viscerală generalizată.
Directorul DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, ne-a declarat că evoluţia bolii şi leziunile necropsice nu arată că ar fi vorba de gripă cu virus AH1N1, această boală evoluând cu alt tip de modificări în plămân. Având în vedere însă actualul context epidemiologic au fost recoltate probe şi pentru examen virusologic AH1N1.
“În viroza respiratorie există riscul miocarditei, dacă nu stai în repaus. Acest tânăr s-a îmbolnăvit în urmă cu trei săptămâni şi a făcut aceste complicaţii cardiace, care i-au fost fatale”, a precizat dr. Lăzăreanu.
(16 ian 2010, 12:02:09