vineri, 15 ian 2010 - Anul XV, nr. 11 (4302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Moldova Suliţa

Naşterea bebeluşilor acasă, cu „moaşa”, o practică în satele de munte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Când se vorbeşte de ecografiile 3D şi de multe alte invenţii medicale, naşterea bebeluşilor acasă sau aşteptarea sorocului oriunde pe câmp, numai într-un spital nu, pare a fi doar o legendă.
Cu toate acestea, în cătunele de munte din comunele Moldova Suliţa, Izvoarele Sucevei este o tradiţie ca mamele să fie „moşite” acasă, de te miri cine, vecine, bătrâne care le-au mai ajutat şi pe alte femei să aducă pe lume copii, fără să se gândească cineva, măcar un minut, că pun în pericol atât viaţa micuţului, cât şi a mamei.
Mai grav, după ce-i aduc pe lume, părinţii nu înscriu copilul la medic şi nu îi fac vaccinurile obligatorii. Minorii iau prima dată contact cu un asistent medical sau un medic, atunci când sunt trimişi la şcoală.

 

Ignoranţă

Ultima ispravă care s-a sfârşit cu decesul unui copil din satul Cruhla, comuna Moldova Suliţa, acum câteva zile, s-a petrecut după ce Areta, o tânără mamă în vârstă de 35 de ani, care se afla la a treia sarcină, a adus pe lume un bebeluş fără să fie asistată de un medic.
Copilul s-a născut cu grave probleme de sănătate, eczemă generalizată, pneumonie, copil care ar fi avut nevoie să fie văzut şi tratat de un specialist. Pentru că nu a fost dus la doctor, la aproape 4 luni de viaţă, copilul s-a prăpădit. S-a dovedit că micuţul nu a fost înfometat, doar că bolile asociate de care suferea nu îi permiteau să asimileze alimentele şi să se dezvolte normal.
Asistentul social din cadrul Primăriei Moldova Suliţa, Marina Serafesco, ne-a spus că sunt multe familii care trăiesc pe dealuri, în cătune, de unde coboară <în centru> foarte rar, cu căruţele, cu săniile, pentru aprovizionare.
„Este o practică, aproape, faptul că femeile nu sunt duse la spital şi nasc acasă, asistate de vecine, de surori mai mari. Nu este obligaţia medicului să meargă din casă în casă şi să vadă care şi cum este bolnav, ei trebuie să coboare la cabinet, în ziua în care se ştie că vine medicul în comună. De cele mai multe ori, ignoră aceste sfaturi şi se ajunge la astfel de cazuri nefericite, când mor copii nevinovaţi”, a mai povestit asistentul social Serafesco.

 

Ceilalţi doi copii, în siguranţă

Pentru că părinţii bebeluşului decedat, Filip şi Areta Drebitca, căsătoriţi legal la sfârşitul anului trecut, mai au doi copii, specialiştii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava au făcut miercuri o anchetă socială, pentru a afla dacă cei doi minori se află în situaţie de risc.
După un drum anevoios, care a presupus câţiva zeci de kilometri de mers pe jos, până în cătunul Cruhla, asistenţii sociali au constatat că această familie mai are un băieţel în vârstă de 2 ani şi o fetiţă în vârstă de 12 ani.
„Fetiţa locuieşte cu mătuşa maternă, care a avut grijă de ea încă de mică. Copilul este dintr-o altă relaţie a mamei. Băieţelul este în grija părinţilor naturali şi nu s-a constatat faptul că se află în situaţie de risc. Din păcate, nu era înscris la medicul de familie. De aceea, părinţii au fost responsabilizaţi, ca până la sfârşitul săptămânii viitoare, să înscrie băieţelul la medicul de familie, pentru a fi luat în evidenţă şi a beneficia de toate serviciile medicale”, ne-a declarat directorul adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Doina Niculina Daneliuc.

 

Viaţă la lumânare, printre aburi de alcool

Cele aproape 40 de familii care trăiesc în cătunul Cruhla nu au curent electric, fiind nevoite să îşi facă mereu aprovizionarea cu lumânări sau gaz lampant. Ei îşi câştigă traiul de zi cu zi crescând animale şi valorificând lemn. Ca să fie consultaţi de un medic, aceşti oameni trebuie să coboare între 7 şi 18 kilometri până în Brodina de Sus, Izvoarele Sucevei sau Moldova Suliţa, unde, o dată pe săptămână, vine doctorul.
Cei mai mulţi se lasă păgubaşi şi trăiesc pe principiul „dacă şi moşii noştri au trăit aşa, ne vom descurca şi noi” sau „mama cum m-a născut, nu tot acasă?”, „Ce, ei aveau medicamente?”.
Se spune că necazul şi viaţa aspră a oamenilor din munţi îi îndeamnă spre băutură. Atât femeile, cât şi bărbaţii sunt cunoscuţi drept consumatori de băuturi alcoolice.
„Cazul acestei familii va fi monitorizat în continuare de noi. Pentru copilul decedat, nu se pot decădea părinţii din drepturile părinteşti. Băieţelul în vârstă de doi ani este foarte ataşat de părinţi. Nu a fost cazul să îl luam de lângă ei şi să-l internăm într-un centru în regim de urgenţă. Dacă părinţii vor fi neglijenţi cu copilul, nu-l vor duce periodic la medic, ne-am gândit şi la varianta unei măsuri de plasament la un asistent maternal profesionist. Totul depinde de părinţi”, a mai completat directorul adjunct Daneliuc.


Părinţii bebeluşului, urmăriţi penal

Poliţiştii din Câmpulung Moldovenesc au deschis un dosar penal şi au început urmărirea penală împotriva celor doi părinţi pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului. Pentru că bebeluşul a decedat, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, procurorii de aici urmând să continue ancheta cu ajutorul poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava.
Deşi avea aproximativ 4 luni, bebeluşul cântărea doar 4 kg, cu mult sub greutatea medie a unui copil de vârsta sa. Copilul a fost adus la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc vineri, 8 ianuarie, chiar de părinţii săi, dar a doua zi a murit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Naşterea bebeluşilor acasă, cu „moaşa”, o practică în satele de munte.
 Vizualizări articol: 938 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.4 din 5 voturi
Naşterea bebeluşilor acasă, cu „moaşa”, o practică în satele de munte2.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei