Emigrarea specialiştilor se extinde şi în breasla medicilor veterinari suceveni, categorie care până acum părea a nu fi atinsă de valul plecărilor, dar care în condiţiile accentuării crizei economice în ţară începe să ia tot mai în serios ofertele de muncă din celelalte state ale Uniunii Europene.
În ultima săptămână, nu mai puţin de trei veterinari au început pregătirea documentelor pentru a putea profesa în străinătate. Unul dintre ei, o doctoriţă care a absolvit Universitatea de Medicină Veterinară în 2005 şi care a lucrat până acum în sistemul privat, ne-a declarat că a contactat filiala Suceava a Colegiului Medicilor Veterinari pentru a obţine „certificatul de conformitate” pentru ea şi soţul ei şi că intenţionează să plece în Anglia.
Acelaşi lucru l-a făcut şi un al treilea medic veterinar din Suceava, iar altul este deja plecat şi lucrează acolo. Mulţi dintre angajatorii din Regatul Unit al Marii Britanii oferă, pe lângă salariul de 2.400-3.100 euro pe lună, la 40 de ore lucrate săptămânal, şi cazare, maşină şi o diurnă generoasă pentru veterinarii pe care îi angajează. Locurile de muncă disponibile sunt atât în clinici de animale mici şi mari, cât şi în ferme sau în industria de profil.
Conform site-ului de recrutare destinat veterinarilor, http://www.vetclick.com/recruitment/staff/non_uk.php, pentru ca un medic veterinar să profeseze în Regatul Unit trebuie să fie membru înregistrat al Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS). Înregistrarea este echivalentul unei licenţe de a practica intervenţii chirurgicale sanitar-veterinare.
Au dreptul să se înscrie în RCVS cetăţenii din ţările Uniunii Europene, care deţin diplome sanitar-veterinare obţinute şi recunoscute în cadrul UE. În cazul diplomelor din ţările recent admise în UE, este posibil să existe unele cerinţe suplimentare.
Actele necesare pentru a practica în Marea Britanie
Pentru înscriere la RCVS, persoana în cauză trebuie să scrie la Departamentul de înscrieri membri al RCVS, Belgravia House, 62-64 Horseferry Road, London SW1P 2AF, pentru a informa cu privire la intenţia de a se înregistra ca medic veterinar în Regatul Unit şi să anexeze copii după diplomă, dovada de înregistrare ca medic veterinar în propria ţară (de la Colegiul Medicilor), scrisoare de recomandare de la organismul de reglementare a profesiei de medic veterinar în ţară (tot de la Colegiu), emise în ultimele trei luni şi care să arate că nu a fost şi nu este obiectul unei proceduri disciplinare, copie după paşaport, traduceri autorizate ale documentelor menţionate, în cazul în care originalul nu este scris în limba engleză.
Dacă documentele sunt în ordine, RCVS va confirma acest lucru în scris şi invită solicitantul să participe la una din şedinţele de înregistrare pentru a finaliza procesul sau poate solicita documentaţie suplimentară în sprijinul cererii. La reuniunea de înscriere se cere ca solicitantul să prezinte toate documentele în original şi, de asemenea, să plătească taxa de înmatriculare. Suma va fi confirmată în scrisoarea de invitaţie.
Site-ul de recrutare a veterinarilor recomandă ca „pentru a evita întârzierile lungi sau dezamăgirea, poate fi util să contactaţi departamentul de membru la RCVS direct pentru sfaturi, chiar înainte de a depune documente imprimate, pentru a vă asigura că puteţi fi eligibil la înregistrare”. Detalii complete şi contacte pe site-ul web RCVS: www.rcvs.org.uk .
Un alt site de recrutare, www.vetlink.com, oferă locuri de muncă pentru medici veterinari în Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda. Vetlink este un serviciu gratuit pentru solicitanţii de locuri de muncă. Pentru Franţa şi ţările europene de limbă franceză, medicii veterinari îşi pot căuta o slujbă prin www.centre-formation-conseil.eu www.medecin-recrutement.com.