Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 ian 2010 - Anul XV, nr. 10 (4301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie

Jumătate dintre localităţile judeţului au scăpat de plata dobânzilor la „Utilităţi şi mediu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproape jumătate dintre localităţile judeţului Suceava, partenere în proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene” nu vor mai trebui să suporte din bugetele proprii plata ratelor şi dobânzilor aferente investiţiilor care ar fi trebuit să se realizeze pe componenta de gaz metan.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că Executivul României a aprobat la sfârşitul anului trecut o Ordonanţă de Urgenţă prin care se permite administraţiei judeţene să utilizeze sumele rămase nefolosite pentru construcţia magistralelor de gaze naturale pentru plata ratelor şi a dobânzilor.
Flutur a amintit că, la sfârşitul anului trecut, Transgaz a preluat magistralele de gaze naturale realizate prin proiectul „Utilităţi şi mediu”, urmând ca această companie să continue investiţiile din fonduri proprii.
În aceste condiţii, Gheorghe Flutur a precizat că instituţia pe care o conduce mai dispune de circa 15 milioane de euro din creditul de 86,3 milioane de euro pe care CJ l-a contractat de la Deutsche Bank Londra.
„Magistralele de gaz metan care, potrivit Legii gazelor, intră automat în proprietatea statului nu trebuiau făcute din acest împrumut. Nu populaţia trebuia să suporte aceste lucrări, pentru că oricum eşti obligat să transferi gratis magistrala la Ministerul Economiei, la Transgaz. Aflându-ne în această situaţie, am stat luni întregi la Ministerul Economiei pentru a găsi soluţii de deblocare a proiectului, interesându-mă mai puţin de cine este vinovat. Însă, acum problema cea mai dureroasă este plata ratelor şi a dobânzilor la acest credit. Şi este extrem de usturătoare. Anul trecut am convins Guvernul României, şi nu uşor, să dea 100 şi ceva de miliarde de lei vechi pentru a putea plăti dobânzile. Dar Guvernul nu poate să dea bani în fiecare an din Fondul de Rezervă pentru aceste plăţi. Şi prima soluţie a fost ca din banii care au rămas în cont, 14 – 15 milioane de euro, să putem să vă plătim dobânzile, pentru că altfel băgăm în faliment primăriile. Şi îmi pare rău să spun că au fost parlamentari de Suceava care nu au vrut să semneze această iniţiativă. Unii nu au înţeles că nu de noi era făcută această problemă. Era chiar de ei făcută şi noi trebuia să o deblocăm. Însă prea multă patimă politică strică”, a declarat Flutur.

 

Flutur a precizat că în anul 2010 proiectul „Utilităţi şi mediu” trebuie să producă bani

În acelaşi timp, şeful administraţiei judeţene a subliniat faptul că în anul 2010 proiectul „Utilităţi şi mediu” trebuie să devină funcţional pe componenta termică, astfel încât creditul să poată fi returnat. Flutur a făcut referire în special la primăriile din Câmpulung Moldovenesc, Rădăuţi, Gura Humorului şi Vatra Dornei, solicitându-le primarilor să urgenteze punerea în funcţiune a centralelor termice construite prin „Utilităţi şi mediu”.
„Banii care mai sunt în cont ajung doi ani. Peste doi ani nu vă mai salvează nimeni. Dacă nu încasaţi bani de la populaţie furnizând căldură, vor fi probleme”, a mai precizat Gheorghe Flutur.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Suceava Daniel Cadariu a declarat că primăriile celor şase localităţi în care au fost realizate lucrări în sistemul de alimentare cu energie termică trebuie să includă în costul gigacaloriei sumele investite, astfel încât să se poată plăti dobânzile şi ratele la credit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jumătate dintre localităţile judeţului au scăpat de plata dobânzilor la „Utilităţi şi mediu”.
 Vizualizări articol: 1238 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Jumătate dintre localităţile judeţului au scăpat de plata dobânzilor la „Utilităţi şi mediu”1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei