Lupta pentru cele 166.613 hectare de pădure câştigate în instanţă de Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina este departe de a se fi încheiat. Fundaţia Pro Fondbis 1946 Semper, prin preşedintele Radu Ursu, a depus o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciu Teritorial Suceava, prin care solicită efectuarea unor cercetări privind modul de constituire a Fondului Bisericesc Ortodox.
În plângerea depusă la DNA Suceava, care este similară cu cea depusă în cursul anului trecut la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, Radu Ursu le cere procurorilor anticorupţie să efectueze cercetări penale faţă de Fundaţia Fondului Bisericesc Ortodox Român pentru a se stabili dacă „această persoană juridică se face vinovată sau nu de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals, uz de fals, precum şi a altor infracţiuni, dacă va rezulta acest lucru”.
În motivarea plângerii, Radu Ursu a arătat că tot ceea ce ţine de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina s-a făcut prin încălcarea legii, începând de la constituirea fundaţiei, modificările din statut operate de-a lungul timpului şi până la celelalte acţiuni, inclusiv cele în instanţă.
„Scopul pentru care s-a adoptat această denumire (n.r. – Fondul Bisericesc Ortodox Român) a fost evident în scopul acaparării uriaşei averi a Statului Român, compus din aproximativ 200.000 de hectare pădure şi numeroase clădiri, cu o valoare greu de estimat, prin crearea şi prezentarea ca adevărată a unei situaţii mincinoase, aceea de continuator al vechii Fondbis, având ca finalitate acapararea unei averi de aproximativ 200.000 de hectare pădure şi numeroase construcţii. În realizarea scopului propus, acela de a înşela Statul Român şi de a intra în posesia uriaşei averi, a fost pus la cale un plan diabolic”, se arată în plângerea respectivă.
Etapele „planului diabolic”
Semnatarul plângerii arată că primele suspiciuni apar plecând de la data înfiinţării fundaţiei, în anul 2000, deşi din 1990 ar fi existat suficient timp pentru a parcurge paşii necesari.
Un al doilea amănunt pe care-l scoate în evidenţă Radu Ursu este prezenţa în componenţa fundaţiei a unor persoane extrem de influente şi cu putere maximă în judeţul Suceava, în domeniul economic, politic şi social. Planul a continuat prin atragerea în această fundaţie a Bisericii Ortodoxe Române, prin Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, o instituţie cu mare credibilitate în rândul oamenilor.
În plângerea depusă la DNA Suceava se arată că fundaţia a fost „autentificată” prin instanţă, iar apoi s-a „autointitulat” drept continuatoare sau una şi aceeaşi persoană cu vechea Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, denumită şi Fondbis, şi care ar fost desfiinţată abuziv în 1949.
Ulterior, s-a trecut la acţiuni judecătoreşti, care s-au finalizat cu o hotărâre pronunţată de Tribunalul Suceava şi menţinută apoi de Curtea de Apel Timişoara, prin care Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a primit în proprietate suprafaţa de 166.613 hectare de pădure.
Solicitare ca cercetările să fie preluate de procurori din alt judeţ
Chiar dacă plângerea depusă acum de preşedintele Fundaţiei Pro Fondbis 1946 Semper a făcut obiectul unui dosar încă de acum câteva luni, cercetările nu au adus foarte multe noutăţi. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au ajuns la concluzia că este vorba de un prejudiciu de peste un milion de euro, şi au decis să-şi decline competenţa către Serviciul Teritorial Suceava al DNA. Practic, când acest dosar va ajunge la DNA se va conexa cu plângerea depusă acum câteva zile şi care are exact acelaşi obiect.
Chiar dacă a depus plângerea la Suceava, Radu Ursu menţionează că cercetările ar trebuie continuate de procurori din alte judeţe.
„Pentru că din Adunarea Eparhială, care este organul de conducere al Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român, fac încă parte magistraţi (judecători sau procurori), cu funcţii la cel mai înalt nivel, rugăm să dispuneţi efectuarea cercetărilor necesare, eventual nu la nivelul judeţului Suceava. Din rândul Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român fac parte personalităţi de primă mărime din judeţul Suceava, unul şi unul, care au o uriaşă forţă de influenţare a cercetărilor şi de aceea am făcut această solicitare, pentru a înlătura orice dubii”, se mai arată în plângerea depusă la DNA Suceava.
Fondul Bisericesc a câştigat în instanţă 166.613 hectare de pădure
Între timp, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina încearcă să pună în aplicare hotărârea Curţii de Apel Timişoara, prin care a primit în proprietate 166.613 hectare de pădure.
Ultimatumul trimis Direcţiei Silvice Suceava şi Regiei Naţionale a Pădurilor şi care a expirat acum două zile nu a fost respectat, iar singura cale rămasă este aceea de a apela la un executor judecătoresc.
Între timp, conducerea RNP a anunţat că va încerca să obţină suspendarea aplicării hotărârii de la Timişoara, care este executorie, până la judecarea recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se speră într-o altă soluţie.
(14 ian 2010, 13:25:55