Elevii de şcoală generală sau liceenii au comis, anul trecut, un număr mare de infracţiuni, cifrele statistice depăşindu-le cu mult pe cele din anul precedent. Această situaţie nu vine decât să confirme o realitate prezentată frecvent de presă, tinerii comiţând furturi, fiind implicaţi în bătăi sângeroase ori în agresiuni sexuale.
Din situaţia operativă prezentată ieri în cadrul unei conferinţe de presă de inspectorul Constantin Băltuţă, de la Serviciul de Ordine Publică al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, rezultă că în 2009 elevii au fost implicaţi, ca agresori ori ca victime, în 149 de infracţiuni, cu 54 mai multe faţă de anul 2008. Marea majoritate a acestora au fost comise în afara unităţilor de învăţământ, doar 14 fiind înregistrate în perimetrul şcolilor.
Interesant este că în cele mai multe situaţii, 123, minorii au fost agresori şi nu victime, comiţând în multe cazuri fapte grave. Prin comparaţie, în 2008, elevii au fost implicaţi în comiterea a doar 78 de infracţiuni.
Nici un viol în 2008, 13 anul trecut
Printre faptele grave comise de minori pe parcursul anului trecut se găsesc furturi (48), loviri şi alte violenţe (21), violuri (13), tâlhării (2), vătămare corporală (4), raport sexual cu o minoră (3).
La toate capitolele amintite, numărul de fapte este în creştere, cea mai deosebită situaţie fiind înregistrată în cazul violurilor. După ce în 2008, la nivelul judeţului, nu se înregistrase nici o faptă de viol comisă de un elev, anul trecut a adus 13 dosare penale de acest gen.
Mai bine de jumătate dintre copii nu refuză ideea de violenţă
Pentru a încerca să diminueze numărul minorilor implicaţi în comiterea de infracţiuni, IPJ Suceava, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, a realizat un studiu sociologic pe bază de chestionar în mai multe şcoli din judeţ, lucrând pe un eşantion de 800 de elevi.
Câteva dintre concluziile desprinse dezvăluie cât de mult s-a instaurat violenţa printre o parte a elevilor.
21% dintre elevii cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani chestionaţi au declarat că au suferit în perimetrul şcolar, în ultimul an, o formă de lovire, cel mai adesea din partea unor colegi, în timp cu un procent de 51,1% au precizat că au fost cel puţin o dată jigniţi în ultimul an, la şcoală.
Foarte interesantă este şi reacţia elevilor faţă de violenţă. Din studiul sociologic realizat la finele anului trecut rezultă că 57% dintre respondenţi apreciază expresia „unii chiar merită să fie bătuţi”, totodată peste 50% fiind de acord şi cu faptul că nu toate problemele se rezolvă cu vorbă bună. Un procent destul de semnificativ, 18%, au încercuit răspunsul „bătaie e ruptă din rai”, datele statistice fiind aproximativ aceleaşi şi în cazul fetelor şi al băieţilor.
Pas mic de la elev problemă la delicvent
„Violenţa în şcoală este o mare problemă, este un indicator al delicvenţei juvenile şi poate duce la distrugerea personalităţii tânărului pe termen lung ori chiar iremediabil”, a subliniat inspectorul sociolog Ileana Iacob, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii al IPJ Suceava, arătând importanţa ca minorii cu probleme să poată fi aduşi pe drumul cel bun din timp.
Nu puţini sunt minorii din judeţ în abandon şcolar şi cu zeci de infracţiuni la activ, cei care mai sunt încă elevi, dar au intrat în contact cu mediul acestora putând ajunge cu uşurinţă la „performanţele” lor.
(14 ian 2010, 21:04:30