O tânără în vârstă de 18 ani, elevă a unui liceu sucevean, a fost alungată de-acasă de părinţi, după ce aceştia au aflat că fiica lor este însărcinată. Pentru că tânăra a dorit să păstreze copilul, a hotărât, împreună cu prietenul ei, să se mute într-o locuinţă cu chirie. Nu a dorit să lipsească de la cursuri, mai ales că era în clasa a XII-a şi urma să susţină examenul de bacalaureat.
Tânăra a dat naştere unei fetiţe sănătoase, dar în loc să se bucure, împreună cu tatăl copilului, de această minune, fata s-a trezit că cel care, iniţial, i-a fost alături şi a susţinut-o atât moral, cât şi financiar, a lăsat-o baltă.
Împăcarea
Pentru a putea susţine examenul de bacalaureat şi a se înscrie la o şcoală postliceală, mama a fost nevoită să ceară ajutorul statului, pentru că nu avea un venit care să-i permită să îşi crească copilul şi nici să-şi plătească chiria lunară.
Cuplul mamă – copil a fost internat la Centrul Maternal din Suceava, unde tânăra a beneficiat de tot sprijinul personalului din centru.
„Între timp, relaţiile dintre tânăra mămică şi părinţii ei s-au îmbunătăţit considerabil, iar în momentul de faţă tânăra îşi continuă studiile, la o şcoală postliceală, în timp ce bunicii materni o îngrijesc cu mare drag pe nepoţică”, ne-a spus Liviana Enea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Ea a mai completat că acest caz a fost o reuşită pentru personalul care lucrează la Centrul Maternal din Suceava, „pentru că prin serviciile acordate în Centru, fata însărcinată, alungată de părinţi, a reuşit să fie acceptată din nou în familie, împreună cu nou-născutul”.
Şansa de a-şi păstra copilul
În majoritatea cazurilor, timpul şi consilierea psihologică pe care o primesc tinerele mame de la specialiştii din cadrul Protecţiei Copilului Suceava devin liantul principal care determină reintegrarea acestora în familiile naturale.
În anul care tocmai s-a încheiat, de serviciile Centrului Maternal Suceava au beneficiat 17 mame cu copii sau mame însărcinate. „Centrul Maternal reprezintă pentru aceste mămici un loc sigur, prietenos, unde se pot retrage pentru un timp, atunci când părinţii, apropiaţii, se îndepărtează de ele. Este locul în care fiecare mamă are şansa de a lupta pentru a rămâne alături de copilul ei, fiind asistată permanent în această încercare de oameni cu suflet, specializaţi să îndrume şi să le ajute”, a mai completat Liviana Enea.
(14 ian 2010, 12:18:20
chiar daca a ramas insarcinata si-a pastrat responsabilitatea!
ce diferenta enorma fata de celelalt articol ce scrie despre o criminala de 16 ani care si-a ucis pruncul nou nascut prin strangulare ingropandu-l apoi in gradina casei.