O mamă în vârstă de 26 de ani, fără certificat de naştere şi buletin, împreună cu copilul ei de doar câteva luni, care nu a fost înregistrat după naştere la primărie, a cerut ajutorul statului, pentru că nu avea nici bani, nici o locuinţă unde să-şi crească minorul.
Femeia a practicat cerşetoria, folosindu-se de copil pentru a strânge câţiva bănuţi pentru mâncare. Ea a fost identificată de specialiştii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, care au decis ca femeia să fie internată în Centrul Maternal din Gura Humorului.
Femeia a povestit că nu are nici un act de identitate, iar copilul ei nu a fost înscris la primăriei şi nici la medicul de familie. Pentru că era ţinut mai mult pe străzi, în frig şi foame, copilul a fost diagnosticat la internarea în centru cu enterocolită, pneumonie interstiţială, anemie, intoleranţă tranzitorie la lactoză, distrofie gr. I.
„Personalul medical din cadrul centrului social din Gura Humorului a urmărit şi supravegheat competent evoluţia copilului, care a depăşit ulterior deficitul ponderal, a realizat progrese, având o evoluţie corespunzătoare vârstei, asta după ce a fost internat o perioadă la Spitalul Judeţean Suceava”, ne-a declarat Liviana Enea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava.
Viaţă de familie
Mama copilului a beneficiat de consiliere psihologică şi a fost sprijinită pentru a beneficia de toate drepturile pentru copil.
Femeia a fost ajutată să-şi găsească o locuinţă cu chirie, la o bătrână, pe care trebuia să o ajute în gospodărie.
Între timp, tânăra s-a căsătorit, a cerut încetarea rezidenţei în Centrul Maternal, dar şi-a păstrat aceeaşi gazdă din Gura Humorului. Bărbatul este angajat la o firmă humoreană, iar femeia îngrijeşte alţi doi copii dintr-o familie vecină, realizând un venit de 200 lei lunar.
Copilul care cu câteva luni în urmă era folosit în scopul cerşetoriei şi nu avea acte de identitate trăieşte acum într-o familie normală, se dezvoltă corespunzător vârstei şi nu se mai află în situaţie de risc.