Aproape 900 de locuinţe din municipiul Suceava ar putea fi reabilitate termic anul acesta, cu bani de la Guvern, primărie, dar şi cu o cotă de 20% din fondurile locatarilor. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat ieri preşedinţilor şi şefilor de asociaţii de proprietari din municipiul Suceava lista completă a blocurilor care au şanse de a fi reabilitate termic anul acesta, dacă vor fi primite fondurile necesare de la Guvern.
“Miercuri voi fi la Guvern, să vedem ce se întâmplă anul acesta cu programul de reabilitare termică a blocurilor. Avem o listă de 40 de blocuri, cu 869 de apartamente, pe care vrem să le izolăm termic în cursul acestui an”, a declarat Ion Lungu, care a citit lista completă de priorităţi în cadrul programului naţional de anvelopare termică.
O parte din reprezentanţii asociaţiilor de proprietari s-au arătat nemulţumiţi de faptul că atât în lista blocurilor care au fost deja reabilitate termic, cât şi în cea propusă pentru anul în curs, predomină blocurile din zona centrală.
“În primul rând vrem să izolăm termic blocurile din zona centrală, pentru că sunt cele mai vechi din municipiu. Un alt motiv pentru care predomină blocurile din această zonă este legat de puterea financiară a locatarilor acestora, pentru că ei trebuie să contribuie cu 20% din valoarea lucrărilor de anvelopare termică. Avem deja probleme de acest gen, chiar şi la blocurile din zona centrală, pentru că sunt oameni care după ce le-a fost izolat blocul, spun că nu au destui bani să îşi achite partea lor din factură”, a replicat Ion Lungu.
Patru milioane de lei, pierduţi din cauza nehotărârii locatarilor
În 2009, municipiului Suceava i s-au alocat de la bugetul de stat aproximativ opt milioane de lei, fonduri pentru reabilitarea termică a 30 de blocuri, dar cam jumătate din sumă a fost pierdută după ce locatarii a 15 blocuri s-au retras din program, înainte ca acesta să înceapă, considerând că preţurile practicate de firmele participante la licitaţii sunt mai mari decât cele ale firmelor care s-au oferit să le izoleze blocul cu polistiren.
Chiar dacă programul de reabilitare termică prevede cu mult mai multe lucrări, inclusiv schimbarea geamurilor şi închiderea balcoanelor cu geamuri termopan, locatarii plătind doar 20% din valoarea totală a lucrărilor, o parte dintre cei care au avut bani alocaţi de la Guvern au dat cu piciorul acestei şanse, preferând să facă izolare termică pe cont propriu, chiar de asta nu le oferă şi avantajul de a obţine certificarea energetică a imobilului.