Reprezentanţii Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina au făcut paşii legali pentru a intra în posesia celor 166.613 hectare de pădure câştigate în instanţă. Chiar dacă, iniţial, reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor au anunţat că vor respecta această decizie, se pare că transferul nu se va realiza atât de uşor.
Hotărârea Curţii de Apel Timişoara, prin care magistraţii au recunoscut dreptul de proprietate pentru 166.613 hectare de pădure în favoarea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, a fost învestită cu titlu executoriu încă de săptămâna trecută. Documentul a fost trimis atât Direcţiei Silvice Suceava, cât şi Regiei Naţionale a Pădurilor, care au primit termen până astăzi, marţi 12 ianuarie 2009, pentru a pune în aplicare hotărârea judecătorească.
„Aşteptăm să vedem dacă instituţiile statului vor executa benevol acea hotărâre a Curţii de Apel Timişoara. În caz contrar, vom apela la celelalte căi prevăzute de lege, respectiv vom apela la serviciile unui executor judecătoresc pentru a fi puşi în posesie cu ceea ce am câştigat legal”, au explicat reprezentanţi ai Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.
• Director RNP: „Se doreşte ca în pădurile Sucevei să fie haos”
De cealaltă parte, directorul Regiei Naţionale a Pădurilor, suceveanul Valerian Solovăstru, a declarat ferm că ultimatumul Fondului Bisericesc nu va fi respectat.
„Tehnic suntem în imposibilitatea de a aplica acea hotărâre judecătorească. Nu ştim exact unde sunt suprafeţele care trebuie cedate Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, iar acesta a fost şi motivul pentru care am solicitat magistraţilor de la Curtea de Apel Timişoara să accepte efectuarea unei noi expertize. Eu cred că se doreşte ca în pădurile Sucevei să fie haos. Nu ştiu cine şi de ce doreşte acest lucru, dar este anormal”, a declarat Valerian Solovăstru.
Directorul RNP a explicat că există şi un alt motiv pentru care cererea de punere în posesie cu cele 166.613 hectare de vegetaţie forestieră nu poate fi pusă în aplicare. Potrivit lui Solovăstru, documentul trimis către RNP este o hotărâre a Tribunalului Suceava, şi nu a Curţii de Apel Timişoara.
„După ce vor prezenta actele corecte, le vom analiza şi vom lua o decizie. Oricum, hotărârea de la Timişoara o vom ataca cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în paralel, vom cere şi suspendarea executării”, a precizat Valerian Solovăstru.
• Decizia Curţii de Apel Timişoara, definitivă şi executorie
Curtea de Apel Timişoara a hotărât la mijlocul lunii decembrie 2009 să respingă recursurile formulate de instituţiile statului şi a menţinut decizia Tribunalului Suceava, prin care Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a devenit proprietar peste o suprafaţă de 166.613 hectare de pădure. Hotărârea de la Timişoara este definitivă şi executorie, chiar dacă Direcţia Silvică Suceava o mai poate ataca cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procesul pentru retrocedarea a 192.000 de hectare de vegetaţie forestieră a fost demarat de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina în aprilie 2001, iar în decursul timpului a parcurs două cicluri procesuale înainte ca judecata dosarului să înceapă efectiv.
În afara celor 166.613 hectare recunoscute de două instanţe de judecată, bisericile din Bucovina au mai primit, în baza Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră. Suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie se ridică la peste 15.000 de hectare. De asemenea, alte aproximativ 10.000 de hectare de pădure se află în litigiu pentru că au fost retrocedate altor persoane în baza Legii 247/2005.
(12 ian 2010, 20:15:17