Peste 300 de suceveni s-au călcat, ieri, în picioare pentru a se vaccina împotriva virusului gripei noi AH1N1, la Centrul de vaccinare deschis în Spitalul de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. În ciuda apelurilor repetate, ca populaţia să se vaccineze la medicii de familie, au fost destul de numeroşi cei care au optat pentru spital şi, dacă la primele ore ale dimineţii acţiunea a decurs normal, pe măsură ce holul spitalului s-a aglomerat, au apărut şi primele ciocniri.
Procedura la vaccinarea împotriva gripei noi este destul de anevoioasă, pentru că pacientul trebuie să completeze un tabel cu datele din buletin şi o declaraţie că nu este alergic la ou şi la anumite antibiotice, personalul medical este insuficient, iar cei care aşteptau ieri injecţia care îi scapă de grija gripei au început să vocifereze şi să acuze medicii şi asistentele că stau la cafele în loc să se ocupe de ei. Şeful DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a încercat să potolească spiritele şi să-i îndrume pe o parte dintre cei care erau pe hol spre medicii de familie, dar asta nu a făcut decât să stârnească un nou val de proteste. Mulţi dintre cei care au venit la vaccinat dis- de- dimineaţă ne-au spus că frica a fost cea care i-a scos din casă. Gheorghe Mititelu, din Suceava, are 69 de ani, suferă de diabet şi hipertensiune. „Sunt prea multe şi mi-am zis s-o fac”, ne-a spus el. Tot ieri s-au vaccinat Georgeta Nistor, din Mălini, venită cu altă treabă la spital, Lenuţa Senciuc, din Suceava, dar şi dr. Georgeta Martiniuc. „Am fost la Reumatologie, mi-am făcut şi vaccinul, mă duc acasă cu două treburi făcute. Este al treilea an când mă vaccinez împotriva gripei”, ne-a spus Georgeta Nistor.
Dr. Martiniuc ne-a declarat că s-a vaccinat abia ieri deoarece până acum a fost bolnavă şi era contraindicat vaccinul.
Cele două asistente care au fost detaşate la centru, Ramona Anastasiei şi Florina Jalbă, au afirmat că personalul medical din spital s-a vaccinat aproape în totalitate şi nu a arătat reticenţă faţă de vaccin.
Peste 20.000 de doze de vaccin au ajuns ieri la DSP
Ieri, pentru a face faţă numărului mare de solicitări, DSP a împrumutat de la Poliţie 1.500 de doze, pe care le va înapoia astăzi, din noul transport care a ajuns după-amiază de la Bucureşti. Deşi avea o repartiţie nouă de 10.000 de doze, DSP a solicitat dublarea lor, astfel că ieri, la sediul DSP Suceava a fost adus un lot de 23.850 de doze de vaccin Cantgrip. Asta în condiţiile în care, până în data de 6 ianuarie, doar 9.808 doze din cele 29.500 repartizate iniţial fuseseră folosite. „Ne-am preocupat să avem vaccin, ne-am preocupat să ne organizăm, însă în dimineaţa asta lucrurile au scăpat de sub control. Lumea nu înţelege că trebuie să meargă la medicul de familie sau, cei care nu au medic de familie, la medicul din zonă, şi vine la spital. A trebuit să destructurez servicii din cadrul DSP pentru că o parte dintre cetăţeni nu înţeleg şi au venit să se vaccineze la spital. Şi cel mai tare mă deranjează minciuna. I-am întrebat care sunt medicii care nu vaccinează şi au spus că d-na dr. Pentiuc, care nu ar fi ridicat vaccinul. Am verificat şi ea vineri a vaccinat 50 de persoane, iar azi, la ora la care m-am informat, avea aproape 30. Cei care au de reclamat ceva să spună adevărul”, a spus dr. Lăzăreanu.
„Oameni de 70-80 de ani mint că medicul lor nu are vaccin”
Acesta a afirmat că nici măcar persoanele neasigurate medical nu trebuie să vină la spital, deoarece pot merge la medicul de zonă, astfel că un pacient neasigurat de la Izvoarele Sucevei care nu are medic de familie nu trebuie să vină la Suceava să se vaccineze. Regula este că vaccinarea se face la medicul de familie sau de la cel mai apropiat cabinet, iar la ţară, la medicul de circumscripţie.
Lăzăreanu a declarat că toţi medicii de familie din judeţ au ridicat de la DSP dozele de vaccin repartizate, astfel că, atunci când va mai primi reclamaţii, va merge împreună cu cel care sesizează la medicul reclamat pentru a verifica împreună aspectele incriminate.
„M-am săturat de minciuni. Să spună în faţa medicului că a fost acolo, l-a întrebat de vaccinare şi a fost refuzat. Oameni de 70-80 de ani mint că medicul lor nu are vaccin. Azi aducem 20.000 de doze, dacă va fi necesar vom mai cere, să văd ce mai spun. Când îi rugam să se vaccineze nu veneau, acum nu facem faţă”, a răbufnit Lăzăreanu. Potrivit acestuia, nici unul din spitalele din judeţ nu are structuri pentru vaccinare şi, în plus, toate se confruntă cu o acută criză de personal.
La Centrul de vaccinare din spital medicul care i-a consultat pe cei veniţi să se vaccineze a fost dr. Valentin Moraru, şeful compartimentului Epidemiologic din cadrul DSP, iar în cursul zilei de ieri Lăzăreanu intenţiona să contacteze medicii rezidenţi din municipiul Suceava pentru a asigura, prin rotaţie, consultaţiile la acest centru.
Şeful DSP a mai spus că intenţionează să-i propună primarului Ion Lungu să accepte vaccinarea şi în cabinetele şcolare, deoarece medicii de aici sunt mai puţin aglomeraţi cu consultaţiile curente.
În Suceava, Policlinica este tăiată de pe lista locurilor cu centre de vaccinare deoarece în această instituţie funcţionează doar cabinete ambulatorii de specialitate. Singura alternativă este a medicilor de familie, numai că nici pentru aceştia nu este uşor.
La cabinetele medicale din zona Pieţei Mici coada cu cei care aşteptau pentru vaccinare ajunsese până afară. Dr. Mihaela Stoenescu ne-a declarat că de dimineaţă până în jurul orei 11.30 efectuase peste 50 de vaccinări, deşi are vaccin de dinainte de Crăciun.
„Primii au venit să se vaccineze cei operaţi pe cord. Acum vrea toată lumea şi normal că este aglomeraţie”, a spus medicul.
Centre noi de vaccinare la Rădăuţi şi Fălticeni
Cei mai conştiincioşi la vaccinare au fost cei cu risc crescut de îmbolnăvire. Potrivit statisticilor DSP, dacă până în 15 decembrie se vaccinaseră 112 persoane cu risc, în data de 3 ianuarie erau 4.139, iar acum peste 20.000. În judeţ au fost 407 cazuri suspecte de gripă nouă, 196 confirmate de laborator şi 16 confirmate clinic, adică în urma contactului cu un bolnav confirmat, ancheta epidemiologică şi consultului clinic. Din păcate, au fost şi 11 decese.
Pentru perioada următoare, programul Centrului de vaccinare organizat în ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Ioan cel Nou Suceava va fi 8.00-15.00, de luni până vineri. Centrul va funcţiona tot în biroul Infecţii Nosocomiale, vizavi de cabinetul – Diabet şi Boli de nutriţie. Până ieri, la ora 15.00, au fost vaccinate aici 340 de persoane.
De astăzi, va funcţiona un Centru de vaccinare şi în ambulatorului de specialitate al Spitalului Municipal Rădăuţi, pe str. Grănicerului, cu program 9.00-14.00, de luni până vineri, precum şi unul la Fălticeni, tot în ambulator (fosta Policlinică), după acelaşi program.
Dr. Lăzăreanu atrage atenţia că înainte de vaccinare pacienţii trebuie obligatoriu consultaţi şi le solicită acestora să dea dovadă de răbdare şi înţelegere.
„Astăzi (n.r. ieri) am văzut eu cel puţin două persoane pe sală, pe una am întors-o, cu simptome de viroză respiratorie. Nu poţi s-o vaccinezi când îi curge nasul şi tuşeşte. Trebuie consultaţie, nimeni nu-şi asumă riscul să vaccineze un om dacă este bolnav. Dacă lumea înţelegea din noiembrie şi de atunci se vaccinau 10-15 persoane pe zi la medicul de familie, alta era situaţia azi, dar a vaccina de joi până luni 20.000 de persoane e o problemă. Sunt şi alte afecţiuni sezoniere, medicii au treabă destulă, deci oamenii să nu mai reclame când nu e cazul. Unul a spus că a trimis copilul şi nu a găsit medicul. Dacă medicul începe programul la 11.00 şi el l-a căutat la 8.00, de unde să-l găsească? Nu e greu de deschis centre noi, dar nu avem personal”, a mai spus şeful DSP Suceava.
(12 ian 2010, 13:05:00