Cu un copil din flori, născut cu probleme de sănătate, şi fără nici un venit, o tânără mamă a cerut sprijinul statului, pentru a nu ajunge în stradă. Tânăra a fost abandonată de propria familie, chiar după naştere, şi a fost crescută de străini în leagăne şi centre de plasament, până la vârsta de 19 ani. A absolvit Şcoala Profesională Specială, dar fără să-şi găsească un loc de muncă stabil.
Relaţia cu familia naturală a fost una deficitară. În cei aproape 20 de ani cât a fost în grija statului, s-a văzut cu familia ei doar de câteva ori, fără ca aceasta să-i întindă o mână de ajutor. Tânăra provine dintr-o familie numeroasă, cu posibilităţi materiale modeste.
Disperarea unei mame
După ce a dat naştere copilului, tânăra mămică s-a refugiat în casa unui frate, dar din cauza lipsurilor, conflictele dintre ei se adânceau din ce în ce mai tare. Copilul era bolnav şi necesita cât mai repede o intervenţie chirurgicală. Acesta a fost şi momentul pentru care tânăra a apelat la serviciile Centrului Maternal Gura Humorului, pentru a-şi salva copilul. Femeia era conştientă că nu este pregătită să-şi crească singură copilul, rezultat al unei relaţii pasagere.
Când a ajuns în Centrul Maternal, micuţul era foarte bolnav. Avea anemie, distrofie şi fusese diagnosticat de medici cu hernie inghinală dreaptă, care necesita urgent operaţie.
S-a gândit la binele copilului
Pentru că nu-şi dorea decât să aibă un cămin al ei şi al copilului, unde să fie în siguranţă, cuplul mamă - copil a fost găzduit în centrul social de la Gura Humorului mai bine de trei luni, timp în care copilul a fost operat de hernie, la Spitalul Judeţean Suceava.
Pe toată perioada cât a stat în centrul social, mama a beneficiat de consiliere şi educaţie contraceptivă. Ea a decis şi a ales metoda contraceptivă - dispozitivul intrauterin, conştientă fiind că, deocamdată, nu este pregătită să mai dea naştere unui copil. Mai mult decât atât, femeia a recunoscut că nu reuşeşte singură să se ocupe de creşterea şi îngrijirea minorului, neavând nici un sprijin din partea familiei de origine. Paternitatea copilului nu a fost recunoscută. Femeia nu are locuinţă şi nici un venit permanent.
„A solicitat plasamentul copilului la asistent maternal, declarând că doreşte să să-şi întemeieze o familie, să realizeze venituri, după care să poată să-şi ia copilul înapoi. Pentru că nu s-a putut face reintegrarea cuplului mamă-copil în familia naturală, a fost identificată altă soluţie de protecţie a copilului. S-a identificat un asistent maternal, prin Serviciul Asistenţă Maternală Profesionistă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. În prezent, copilul este îngrijit de o familie de asistenţi maternali, iar mama copilului beneficiază în continuare de consiliere psihologică”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială Suceava, Liviana Enea.