Peste 600 sute de turişti din Republica Moldova şi Ucraina au venit la Vatra Dornei pentru a petrece Crăciunul pe stil vechi. Distracţia a început miercuri, în ajun, şi pentru cei mai mulţi se va termina sâmbătă seara, mulţi dintre ei plecând duminică spre casă, când în loc vor veni alţi turişti tot din Moldova, Ucraina şi Rusia, pentru a petrece Revelionul.
Cu această ocazie, la restaurantele şi pensiunile din zonă au fost pregătite bucate tradiţionale, specifice acestei sărbători, şi gastronomiei din ţările din care au provenit turiştii, dar şi mâncăruri din specialităţile tradiţionale româneşti, din care nu au lipsit sărmăluţele cu mămăligă şi palinca. Cei prezenţi s-au încălzit cu vin fiert, au dansat şi chiar au încins hore, s-a cântat şi dansat, până spre dimineaţă, lăutarii români din restaurante încingând atmosfera.
Din câte am aflat chiar de la turiştii veniţi la Vatra Dornei, sejurul îi costă circa 150 de euro de persoană.
Sporturile de iarnă, o atracţie la Vatra Dornei
Şi cadrul natural este adaptat sărbătorii, prin faptul că în Bazinul Dornelor a nins. Punctul de atracţie, atât pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, este patinoarul din parcul central al staţiunii Vatra Dornei şi pârtiile pe care se pot practica sporturi de iarnă
Pe Pârtia Parc, la baby ski, două tunuri de zăpadă au făcut funcţională zona de agrement a pârtiei. Lângă pârtie se poate practica săniuşul, iar cei care nu au avut sania la ei au găsit sănii de închiriat la 5 lei pentru o oră. Amatorii de schi au găsit echipamente începând de la 15 lei de persoană pentru o oră.
Tot la baza pârtiei Parc este amenajată o scenă unde în fiecare weekend au loc spectacole în care evoluează formaţii locale şi discotecă în aer liber. Pentru cei care nu s-au încălzit suficient la sanie sau la ski, un vin fiert, care se găseşte în parcul staţiunii, lângă pârtie, îi poate ajuta pe cei care vor să învingă frigul.
Alte variante de petrecere a timpului liber
Pârtia de la Gura Humorului, cea mai modernă pârtie din judeţ şi din Moldova, nu a fost dată încă în folosinţă, mai sunt necesare câteva avize de funcţionare. Aici, în schimb, a fost dat în folosinţă telescaunul, care a atras un număr mare de turişti dornici să admire împrejurimile.
La Mălini, Câmpulung Moldovenesc, Cârlibaba, localităţi în care există pârtii, deocamdată se poate practica doar săniuşul.
Pentru iubitorii de drumeţii, conform şefului serviciului public Salvamont Suceava, Voicu Raia, din cauza ceţei şi a chiciurii, la peste 1.600 de metri altitudine, marcajele sunt greu vizibile. De aceea turiştii care se aventurează pe traseele de creastă trebuie să cunoască foarte bine zona. Totodată trebuie ţinut cont de timpii de parcurgere a traseelor montane. Dacă pe hartă, de exemplu, traseul Rarău - Giumalău este trecut cu 3-4 ore, în condiţii de gheaţă, chiciură şi ceaţă, durata de parcurgere se dublează, respectiv la 8-9 ore, de aceea, salvamontiştii recomandă turiştilor să se pornească dimineaţa.
(10 ian 2010, 06:59:41