Bebeluşi de câteva luni de zile sau copii de câţiva ani, îmbrăcaţi sumar sau pe jumătate dezgoliţi, pot fi văzuţi zilnic, pe la colţuri, prin Suceava. Indiferent dacă afară este cald ori frigul întră la oase, sunt scoşi în stradă, de cele mai multe ori chiar de către părinţi.
Un exemplu despre cât de cruntă poată fi soarta unor copii am putut vedea, ieri dimineaţă, în centrul Sucevei. O femeie din Pătrăuţi, cunoştinţă veche a poliţiştilor şi jandarmilor, care au tot amendat-o de-a lungul timpului, cerşea ţinând în braţe un bebeluş. Era ora 9.00, afară erau în jur de 0 grade Celsius şi o ceaţă puternică accentua senzaţia de frig.
Deranjată şi speriată că o fotografiem, femeia are imediat o explicaţie pentru faptul că şi-a scos copilul, de mai puţin de un an, în stradă.
„Soţul e bolnav la pat, nu avem lemne pe foc, nu am ieşit de bine, ne trebuie câţiva bănuţi să nu îngheţe toţi copiii în casă”, spune pe un ton agresiv femeia. Nu înţelege că sănătatea bebeluşului ar putea fi grav afectată şi pare că nimic nu ar putea-o face să renunţe la obiceiul de a veni cu copilul în braţe ca să aibă mai mult succes în a stârni mila trecătorilor.
Ca ea, numai în municipiul Suceava, sunt cel puţin cinci-şase femei, cerşetoare cu copii în braţe.
Alţii copii, ceva mai mari, deja experimentaţi în domeniul cerşetoriei, pot fi văzuţi şi ei pe străzi. Îşi expun handicapul ori încearcă să inspire mila cu diferite pancarte prin care anunţă că nu pot vorbi, sunt orfani ori suferă de o boală foarte bravă.
De obicei, în apropierea lor pot fi văzuţi părinţii ori străinii care îşi duc traiul de pe urma lor.
Probleme multe, soluţii puţine
Conform legilor în vigoare, persoanele care folosesc minori pentru a atrage mila publicului se aleg cu dosare penale. Majoritatea celor care obişnuiesc să facă bani pe spinarea copiilor sunt cercetaţi penal, însă tot în stradă pot fi găsiţi, deoarece dosarele de acest gen nu au nici o finalitate.
În aceste condiţii, nici oamenii legii nu mai întocmesc foarte multe dosare penale, evitând astfel o muncă în zadar. De exemplu, la slujba de Bobotează din această săptămână, care a adunat, ca în fiecare an, un număr record de cerşetori, jandarmii s-au mulţumit doar să-i îndepărteze pe aceştia din mulţime, pe cât posibil.
În general, ei le aplică amenzi doar celor care cerşesc într-un mod agresiv, deranjând oamenii, şi celor care îşi creează false handicapuri pentru a fi cât mai convingători.
Problema cerşetorilor pare a fi fără rezolvare, mai ales atâta timp cât se găsesc încă mulţi oameni care să le dea un bănuţ celor ce întind mâna la colţ de stradă.
Reamintim că, recent, structurile de combatere a crimei organizate din judeţ au destructurat o reţea (clanul Rostaş din Iţcani) care adunase o avere de pe urma cerşetorilor pe care îi exploata, scoţându-i pe străzile din Suceava, dar ducându-i şi peste hotare.
( 9 ian 2010, 12:03:37
Hmm...sa existe totusi o cale de iesire, o problema in privinta cersitului? Poate da...dar nu cred ca va avea un rezultat satisfacator. Majoritatea rromilor considera cersitul o afacere destul de profitabila, pentru ca se gasesc multi oameni care prefera sa le intinda un banut cand ii vad atat de necajiti.