Disputele dintre consilierii judeţeni social democraţi şi preşedintele administraţiei sucevene, Gheorghe Flutur, au început încă din prima şedinţă a deliberativului din anul 2010.
Reprezentanţii PSD au reclamat faptul că la şedinţa extraordinară care a avut loc în cursul zilei de ieri au fost convocaţi cu doar câteva ore înainte ca aceasta să înceapă.
De precizat că şedinţa extraordinară a deliberativului a fost convocată de conducerea Consiliului Judeţean în vederea aprobării a şase proiecte de turism pe care administraţia intenţionează să le promoveze pentru atragerea de fonduri europene prim Programul Operaţional Sectorial, măsura 5.3.
Nemulţumirea social democraţilor s-a putut observa încă din momentul în care s-a votat ordinea de zi a şedinţei, consilierii PSD votând împotrivă.
Iacob consideră că şefii CJ îi sfidează pe consilieri, Flutur a făcut apel la unitate
Imediat după vot, liderul consilierilor PSD Suceava, Gheorghe Iacob, a precizat că reprezentanţii acestui partid nu vor mai participa la nici o şedinţă extraordinară la care vor fi convocaţi cu scurt timp înainte ca aceasta să înceapă.
„Această şedinţă încalcă prevederile Legii administraţiei publice. Acest program european e pornit încă din luna septembrie 2008 şi se putea lucra de atunci la aceste proiecte, astfel încât noi să le aprobăm în cunoştinţă de cauză. Când a fost vorba de rectificări de buget, am înţeles şi am venit la şedinţele extraordinare. Dar acum este o sfidare să aprobăm proiecte pe care noi nu reuşim să le analizăm. Nu ne-o luaţi în nume de rău, dar este dorinţa noastră de a lucra în cunoştinţă de cauză. Dacă consideraţi că atitudinea noastră este de a îngreuna activitatea Consiliului, să ştiţi că este o impresie falsă. Dorim să se facă bine, dar nu se poate să ne chemaţi astăzi pentru o şedinţă care are loc tot astăzi”, a spus Iacob.
În replică la spusele acestuia, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a făcut apel la unitate în rândul consilierilor, precizând că aprobarea celor şase proiecte de către deliberativ era absolut necesară pentru ca acestea să poată fi depuse la Ministerul Dezvoltării.
Flutur a mai adăugat că măsura din Programul Operaţional Sectorial prin care ar urma să se promoveze aceste proiecte nu a fost disponibilă din anul 2008, iar cererile de finanţare ar trebui să fie depuse în cel mai scurt timp.
„Apelul meu este pentru unitate şi pentru a lupta împreună pentru a aduce bani pentru judeţul Suceava, dincolo de logica politică putere - opoziţie. Dacă vreţi să le lăsăm şi să pierdem astfel de proiecte, este altă problemă. Dar nu putem să le pierdem. Nu este un moft, este o necesitate. Vă cer îngăduinţă şi să fim uniţi, şi dincolo de logica şi ambiţia politică, să aducem 1,2 milioane de euro pe aceste proiecte de turism, foarte necesare zonei noastre. Am înţeles avertismentul că nu veţi mai participa la şedinţele extraordinare dacă nu sunt fundamentate”, a spus Gheorghe Flutur.
Proiectele au primit votul consilierilor judeţeni
După un alt scurt dialog între Gheorghe Iacob şi şeful administraţiei judeţene, în care primul dintre cei doi a arătat că social democraţii sunt de acord cu proiectele, dar nu pot fi de acord cu faptul că problemele legate de modul de organizare a şedinţelor extraordinare nu au fost rezolvate, iar Gheorghe Flutur a arătat că dacă este necesar, consilierii s-ar putea întâlni şi săptămânal, dacă este necesar, pentru aprobarea de proiecte, a venit rândul consilierului PSD Roman Stecyk să critice proiectele supuse votului.
Acesta a făcut referire la prima iniţiativă care ar fi trebuit votată, „Crăciun în Bucovina”, precizând că în momentul de faţă nu există nici un proiect concret care ar putea să fie votat de consilieri.
„Ca membru al comisiei de turism în ultimii zece ani, vreau să vă spun că la această oră, în afară de un gând care exista pentru un proiect <Crăciun în Bucovina>, proiectul în sine nu există. Ne puneţi în situaţia să aprobăm un proiect care nu există. Mai mult, aici sunt date şi sume de bani. De unde să ştim noi care e realitatea dacă nu ştim bugetul, cine contribuie, care este scopul proiectului, cine sunt beneficiarii? Nu am văzut proiectul. Cum să votez un gând? Este o intenţie, una salutară chiar, dar, noi cei din comisia de turism, nu am fost consultaţi”, a spus Stecyk, care în cele din urmăm s-a abţinut de la vot la toate cele şase proiecte.
În replică la afirmaţiile acestuia, Flutur a afirmat că în momentul de faţă consilierii trebuie să aprobe cofinanţarea proiectelor, urmând ca administraţia judeţeană să depună, pentru început, doar cererile de finanţare. El a precizat că la întocmirea efectivă a proiectelor trebuie să participe şi consilierii judeţeni.
În cele din urmă, cele şase proiecte au fost aprobate şi cu votul consilierilor PSD.