sâmbătă, 9 ian 2010 - Anul XV, nr. 6 (4297)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Lansare de monografie

“600 de ani de istorie a satului Vama”, un succes repetat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În comuna suceveană Vama în cadrul unei şedinţe solemne a Consiliului Local, într-o sală plină până la refuz de invitaţi şi localnici dornici să participe la evenimentul cultural, s-a derulat joi lansarea studiului monografic “600 de ani de istorie a satului Vama”, ediţia a II-a, revăzută şi completată, semnată de profesorii Ion Cernat şi Elena Lazarovici. Evenimentul a marcat încheierea suitei de manifestări dedicate de autorităţi împlinirii, în 2009, a şase secole de istorie vămeană consemnată în documentele vremii.
Lucrarea complexă, realizată cu tenacitate şi răbdare, prin documentare inclusiv din arhive rar cercetate şi chiar din izvoare vii, reprezintă completarea cu multe şi interesante amănunte, legate inclusiv de viaţa actuală a vămenilor, a primei ediţii a studiului monografic realizat de cei doi autori.

 

„O astfel de carte este un testament”

Munca şi pasiunea semnatarilor noului volum monografic a fost subliniată şi apreciată de cei prezenţi cu multă căldură.
Potrivit precizărilor prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, ideea realizării unor cercetări şi lucrări monografice datează de după Marea Unire iar primele rezultate importante s-au putut obţine la îndemnul ctitorului şcolii româneşti sociologice, împătimitul cercetător Dimitrie Gusti.
“În ultimele decenii s-au realizat circa 80 de monografii în Bucovina, iar aceasta este una dintre cele mai interesante. Monografia este un act cultural cu valoare complexă, este şi un testament transmis de înaintaşi, dar şi un îndemn pentru noi, să ne facem prezentul mai bun, mai bogat, mai demn. O astfel de carte este un testament şi pentru urmaşii noştri, ca să poată vedea ce au făcut generaţiile contemporane. Nu ştiu dacă pot menţiona o a doua lucrare la fel de documentată. Autorii s-au completat reciproc, doamna Lazarovici studiind arhive şi izvoare asemeni unui călugăr benedictin, în timp ce domnul Cernat a adus un plus de rafinament în redactare. Pentru trăinicia lucrării ar fi meritat fiecare un titlu de doctor în ştiinţe istorice, şi spun asta cu toată responsabilitatea”, a spus prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, invitat de onoare la această manifestare.
Alături de universitarul Mihai Iacobescu au mai onorat invitaţia şi alte nume cunoscute ale prezentului şi intelectuali din diverse domenii, precum prof. dr. ing. Radu Cenuşă, publicistul Doina Cernica, profesorul Ioan Iosep, politicieni precum deputatul PDL Gabriel Gospodaru sau consilierul Neculai Barbă şi autori de carte cunoscuţi în zonă şi nu numai, precum George Bodea şi Mugurel Sasu.

 

“Au scormonit cenuşa istoriei şi au făcut-o bine”

Atât autorii, cât şi invitaţii au subliniat şi existenţa unui al treilea factor esenţial în reuşita lucrării, care nu apare ca autor.
Este vorba despre implicarea autorităţilor locale din comună în sprijinirea publicării celor două ediţii, chiar şi în vremurile sumbre ale crizei generale actuale.
“Au scormonit cenuşa istoriei şi au făcut-o bine. Cinste lor”, a fost concluzia exprimată simplu, în final, de un localnic de 86 de ani din sală...
Organizatorii au pregătit pentru finalul reuniunii o surpriză mult apreciată de cei prezenţi: un moment folcloric, oferit de copiii din comună, care i-a făcut pe toţi să zâmbească şi să creadă că nimic nu poate distruge iremediabil cultura, tradiţiile, optimismul şi speranţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “600 de ani de istorie a satului Vama”, un succes repetat .
 Vizualizări articol: 981 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 6 voturi
“600 de ani de istorie a satului Vama”, un succes repetat4.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei