Comisarii judeţeni pentru protecţia consumatorilor au aplicat o amendă de 3000 de lei într-un supermarket din Suceava, după ce au identificat în magazin mai multe produse comercializate la promoţie, fără ca lucrul acesta să fie însă real.
Directorul coordonator adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, Elena Oanea, a declarat că „este vorba despre un supermarket recent deschis, unde au fost identificate trei vânzări promoţionale, care în fapt s-au dovedit a fi practici comerciale înşelătoare”.
Elena Oanea a spus că în magazin se comercializau câte două cutii de smântână a câte 400 de grame fiecare, iar oferta cu care erau atraşi cumpărătorii era aceea că a doua cutie era la jumătate de preţ. Analizând preţul produsului la raft, vândut la bucată şi nu la ofertă, s-a constatat că reducerea afirmată nu exista.
În acelaşi supermarket, comisarii pentru protecţia consumatorilor au mai identificat un alt pachet promoţional, ciorbă ardelenească şi mâncare din fasole boabe, iar oferta era că ambele produse puteau fi achiziţionate la preţ de unul. „Făcând aceeaşi verificare ca şi în cazul anterior, s-a constatat că preţul total al pachetului este mai mare decât preţul fiecărui produs luat separat”, a declarat Elena Oanea.
Consumatorii au fost induşi în eroare
Cea de-a treia promoţie falsă, descoperită în acelaşi supermarket sucevean, se referă la comercializarea de hrană pentru câini. La produsul „Chappi uscat de vită şi de pui”, pachet de 10 kilograme, pe etichetă se indica faptul că 9 kilograme se plătesc, iar un kilogram este gratis. Din verificări a rezultat că acel kilogram nu era gratuit.
„Prin aceste promoţii afirmate, dar dovedite ca fiind neadevărate, consumatorii au fost induşi în eroare, practic influenţându-se comportamentul lor de cumpărători”, a mai spus şeful CJPC Suceava, Elena Oanea.
Prin urmare, operatorul economic a fost sancţionat pentru practică înşelătoare cu o amendă contravenţională în cuantum de 3000 de lei, plătită integral, dispunându-se şi măsura încetării imediate a practicii comerciale incorecte.
„Rugăm consumatorii care se întâlnesc cu astfel de situaţii să sesizeze imediat instituţia noastră”, a mai precizat Elena Oanea.
( 7 ian 2010, 14:35:12
Cum se numeste supermarketul respectiv ?
"ntr-un supermarket" spune ceva cumparatorului/cititorului ?
Bine ca atunci cand e vorba de o persoana fizica il numiti fara nici cea mai mica retinere fara a avea macar vreo hotarare judecatoreasca in sprijinul acuzatiilor dvs!
De ce masurati cu alte masuri ? Va temeti ca supermarketul respectiv va va taia spatiul de publicitate ?