Vânate de turişti în perioada regimului comunist, spaţiile de cazare aparţinând sindicatelor încep să fie uitate şi ocolite. Vinovaţi nu sunt turiştii, ci proprietarii acestor locaţii, care „au uitat” să le aducă la standarde civilizate, iar clienţii au preferat alte hoteluri sau pensiuni, moderne şi mai ieftine.
La Vatra Dornei, staţiunea „ocupată” anual de mii de turişti, unul dintre cele mai vechi stabilimente pare să-şi fi dat „duhul”. Este vorba de Hotelul Cembra, situat ultracentral, pe strada Mihai Eminescu, şi care acum „trăieşte” doar din amintirile turiştilor care l-au vizitat cândva.
Clădirea, micul parc din faţă şi parcarea sunt frecventate acum doar de câinii vagabonzi.
De trei ani de zile, pragul hotelului a fost călcat doar de administratori şi evaluatori. S-au pus pe hârtie diferite proiecte de reabilitare, dar totul se rezumă la bani. Iar pentru renovarea totală a Hotelului Cembra şi extinderea sa ar fi nevoie de vreo trei milioane de euro.
Daniel Hrib, responsabilul Sind România pe Vatra Dornei, a precizat că în ultimii ani au fost realizate „2-3 expertize de rezistenţă”, care au stabilit că nu sunt probleme pe această linie. Studiile au fost necesare deoarece hotelul este una dintre cele mai vechi clădiri din Vatra Dornei. Primul nivel al clădirii a fost ridicat în 1897, iar extinderile s-au făcut ulterior.
„Acesta este un hotel ce nu poate fi folosit parţial, aşa încât este nevoie de o reabilitare totală. Există un studiu de fezabilitate şi calculele estimative arată că suma necesară pentru renovare şi extindere se ridică la 2-3 milioane de euro. Este o clădire de patrimoniu, şi fiecare intervenţie trebuie avizată de specialişti”, a precizat Daniel Hrib.
Înainte de a fi închis, hotelul avea o capacitate de cazare de 114 locuri, iar administratorii actuali preconizează dublarea acestora la finalul operaţiunilor de renovare.
Deocamdată, demararea acestor acţiuni nici măcar nu se întrevede, iar timpul continuă să macine unul din edificiile simbol ale staţiunii Vatra Dornei.