Casa Judeţeană de Pensii Suceava primeşte cererile pentru acordarea de bilete de tratament şi în format electronic, prin e-mail, prin poştă sau prin fax, precum şi la sediul instituţiei. Cei care doresc să depună o cerere pentru obţinerea unui bilet de tratament pot trimite formularele prin poştă, la adresa Strada Ilie Ilaşcu, Suceava, prin e-mail, la adresa suceava@cjpsv.ro, sau prin fax, la numerele 0230 - 210.740 şi 0230 - 210.713.
Directorul Casei Judeţene de Pensii, Mirela Adomnicăi, a declarat că „formularele de cerere pot fi trimise, începând cu 15 ianuarie 2010, fără ca acestea să fie însoţite şi de alte documente”.
Toate formularele vor fi introduse într-un program computerizat care va face repartiţia biletelor către beneficiari, pe baza unor criterii de departajare stabilite la nivel naţional. După ce se va face repartiţia biletelor, beneficiarii vor fi înştiinţaţi să aducă documentele necesare eliberării biletului. Fiecare cerere va primi un punctaj, iar cel mai mare punctaj îl vor obţine persoanele care nu au mai beneficiat de bilete de tratament în ultimii doi ani, cele care au contribuit cel mai mult la bugetul de asigurări sociale şi persoanele cu pensii mai mici. În funcţie de acest punctaj se vor da şi biletele. Ca şi până acum, cei care doresc să obţină un bilet de tratament au la dispoziţie trei opţiuni în ceea ce priveşte locaţia în care urmează să meargă la tratament.
Bilete mai puţine decât anul trecut
Mirela Adomnicăi a precizat şi faptul că „cererea trebuie depusă cu cel puţin 40 de zile înainte de luna pentru care se solicită biletul, însă trebuie precizat că biletele în acest an vor veni cel mai devreme în luna martie, deocamdată nu avem bugetul”.
Şi în acest an se păstrează gratuitatea unui bilet de tratament pentru pensionari cu invaliditate, asiguraţii aflaţi în incapacitate temporară de muncă mai mare de 90 de zile cauzată de un accident de muncă sau de o boală profesională, persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate, veteranii de război sau văduvele de război, persoanele deţinătoare de certificat de persoană cu handicap. Celelalte categorii de pensionari vor plăti pentru bilet 50% din valoarea pensiei.
Asiguraţii care vor primi bilet de tratament vor plăti 50% din valoarea biletului, dacă au salariul mai mic decât salariul mediu brut pe economie, iar cei care nu se încadrează în această prevedere vor suporta integral costul biletului.
Şomerii plătesc pentru un bilet de tratament 50% din indemnizaţia lor lunară, iar cadrele didactice 50% din valoarea biletului. Beneficiarii însoţiţi de copii minori vor plăti pentru fiecare copil încă 50% din contribuţia achitată de beneficiar.
Anul trecut, Casa Judeţeană de Pensii a primit aproximativ 7000 de bilete de tratament, însă directorul Mirela Adomnicăi a precizat că „în acest an vor fi cu siguranţă mai puţine bilete”.
( 6 ian 2010, 16:25:11