Oraşul Siret se va înfrăţi cu 26 de oraşe europene, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene. În acest fel, Siretul va adera, din acest an, cel mai probabil din luna mai, la una dintre cele mai importante organizaţii din Uniunea Europeană - Douzelage.
Preşedintele Douzelage, Ed Weber, care va fi prezent în perioada 5-7 ianuarie la Siret, a declarat, pentru evz.ro ediţia online, că „principalul argument pe baza căruia am acceptat Siretul în asociaţia noastră a fost dorinţa intensă şi determinarea de care au dat dovadă reprezentanţii locali din acest oraş. Documentele prezentate Adunării Generale a Douzelage au permis deschiderea procesului de aderare a Siretului. Printr-un vot unanim din mai 2009, exprimat la Altea (Spania), Siretul a fost acceptat ca stat membru. Alte criterii care au stat la baza acceptării oraşului au fost dimensiunile sale, cultura şi istoria sa, transporturile, accesul şi posibilităţile de cazare, şcolile, infrastructura sportivă şi culturală, experienţa în proiecte europene etc. Siretul a răspuns la toate aceste cerinţe şi sunt convins că am câştigat un partener excelent”.
Mai mult decât un simplu parteneriat
Pentru Siret, marele avantaj al intrării în Douzelage este punerea în legătură cu alte oraşe mici, care au avut sau încă au aproximativ „aceleaşi probleme şi interese”, după cum ne-a declarat primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu.
„Douzelage reprezintă mult mai mult decât un simplu parteneriat bilateral, este o oportunitate ce ne permite realizarea unor schimburi de complexe de experienţă şi iniţierea unui adevărat proces de învăţare şi perfecţionare. În mod simbolic, credem că prin intrarea în Douzelage se încheie o perioadă de izolare şi deschidem o perioadă de comunicare şi europenizare a comunităţii în general şi a administraţiei publice locale în special”, a mai completat Adrian Popoiu. Prin parteneriatul cu Douzelage, Primăria Siret îşi propune să ofere tinerilor şi grupurilor talentate sau interesate din oraş posibilitatea de a-şi găsi parteneri de dialog, de a-şi prezenta creaţiile sau de a-şi pune în valoare activitatea.
Proiecte în educaţie, cultură, sport
Consilierul personal al primarului Adrian Popoiu, Viorel Haiura, negociator principal cu „Douzelage”, ne-a spus că un prim pas pe care îl va face Primăria Siret după înfrăţire este „să ne integrăm în activităţile deja tradiţionale ale organizaţiei, urmând ca, pe parcurs, să propunem acţiuni noi. Astfel, la conferinţa din aprilie - mai, vom avea discuţii cu oraşe din cadrul Douzelage, în ideea de a găsi parteneri pentru acţiuni în domeniile tineret, cultură şi sport, cum ar fi: schimburi de tineri în cadrul programului Youth sau participarea la programe Comenius. Noi vrem să mergem pregătiţi la această conferinţă, cu propuneri concrete de parteneriate în domeniul tineretului, educaţiei, culturii şi sportului. În acest mod, aderarea la Douzelage va deveni un bun al comunităţii, nu o simplă hârtie semnată de Consiliul Local”.
Oraşe din „Douzelage”
Numele Asociaţiei „Douzelage” vine de la douze (doisprezece) şi jumelage (înfrăţire), ambele din limba franceză.
Iniţial, au fost 12 oraşe şi, deşi asociaţia s-a extins ulterior, şi-a păstrat prima denumire. Oraşele fondatoare sunt Altea (Spania), Bad Kotzting (Germania), Bellagio (Italia), Bundoran (Irlanda), Granville (Franţa), Holstebro (Danemarca), Houffalize (Belgia), Meerssen (Olanda), Niederanven (Luxemburg), Preveza (Grecia), Sesimbra (Portugalia) şi Sherborne (Anglia). Acestea s-au unit în 1991.
Din 1997 a început extinderea. Au aderat la Douzelage Karkkila (Finlanda), Oxelosund (Suedia), Judenburg (Austria), Chojna (Polonia), Koszeg (Ungaria), Sigulda (Letonia), Susice (Cehia), Turi (Estonia), Zvolen (Slovacia), Prienai (Lituania) şi Marsaskala (Malta). Alte patru oraşe din Cipru, Slovenia, România şi Bulgaria vor adera în scurt timp. Printre acestea se află şi Siretul, care va fi acceptat cel mai sigur în mai anul acesta.