Unul dintre cele mai mari centre comerciale din municipiul reşedinţă de judeţ, Shopping City Suceava, are de anul acesta un nou administrator al spaţiilor comerciale, administrative şi de depozitare, după ce contractul cu compania internaţională de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Activ Consulting SRL a fost reziliat.
Astfel, din luna ianuarie 2010, toate clădirile primului mall inaugurat la Suceava, în aprilie 2008, au trecut în administrarea unui alt jucător important de pe piaţa internaţională de consultanţă imobiliară, DTZ Echinox Consulting SRL.
Directorul centrului comercial Shopping City Suceava, Mircea Petrariu, a precizat că rezilierea contractului cu Cushman & Wakefield a fost făcută cu acordul ambelor părţi, fără a dezvălui motivul ruperii relaţiilor de afaceri cu cei cu care au pus bazele primului complex comercial de tip mall din Suceava, atrăgând aici firme puternice, precum Carrefour, Baumax, Mobexpert, Media Galaxy, New Yorker, Takko, Benetton, Orsay şi Deichmann.
“Echipa de conducere a Shopping City Suceava a rămas aceeaşi, proprietarii sunt aceeaşi, numai firma care administra aceste spaţii este alta. Contractele făcute merg în continuare aşa, doar în momentul în care expiră vor fi renegociate cu noul administrator”, a declarat Mircea Petrariu.
Venituri cu mult sub aşteptările celor care au investit în mall
Se pare că motivele care au dus la rezilierea contractului sunt legate de nemulţumirea proprietarilor Shopping City Suceava referitor la scăderea veniturilor aduse de acest centru comercial, ca urmare a reducerii drastice a chiriilor pentru spaţiile comerciale puse la dispoziţie agenţilor economici.
Cu câteva luni în urmă, directorul fondului de investiţii britanic Argo Real Estate, care deţine centrele comerciale Shopping City Sibiu si Shopping City Suceava, Magnus Lofgren, declara pentru Ziarul Financiar: „Centrul comercial din Suceava reprezintă o mare dezamăgire din punct de vedere financiar. În primele luni a fost bine, dar apoi au urmat şi deschiderea Iulius Mall şi a galeriei Real, astfel că numărul centrelor comerciale din Suceava a devenit prea mare. Nu cred ca vor rezista toate şi mă aştept ca unor proiecte să le fie dată altă utilizare. Am fost şocaţi când am văzut că alte companii încep să construiască după noi”.
Pentru realizarea centrului comercial Shopping City Suceava, britanicii au investit aproximativ 65 de milioane de euro, bani pe care estimau că îi vor recupera în 10-11 ani.
Numai că planurilor lor au fost date peste cap atât de deschiderea a numeroase alte centre comerciale în Suceava, cât şi de criza economică, care i-a obligat să reducă chiriile.
“Nemulţumirea investitorilor este cea pe care o are orice om care face o investiţie şi îşi face planul să o recupereze într-o anumită perioadă, ca apoi să vadă că nu e aşa cum a sperat. Asta nu înseamnă că centrul comercial merge rău, pentru că, în continuare, în ciuda competiţiei foarte puternice, ocupăm o poziţie fruntaşă în topul centrelor comerciale”, a răspuns Mircea Petrariu, directorul SCS, referitor la problemele semnalate de Magnus Lofgren.
Suceava este oraşul cu cea mai mare densitate de spatii comerciale moderne, cu mai mult de un metru pătrat de mall pe cap de locuitor, ca urmare a deschiderii centrelor comerciale Shopping City Suceava, Iulius Mall, Galleria şi a hipermarketului Real, care cuprinde şi o galerie comercială.
( 5 ian 2010, 11:22:55