Guvernul României a aprobat în cursul anului trecut finanţarea a peste 150 de proiecte de infrastructură în localităţile judeţului Suceava. Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Suceava Daniel Cadariu, proiectele vizează atât construcţia de reţele de apă potabilă, canalizare, precum şi modernizarea de drumuri, construcţia de baze sportive şi săli de sport sau cămine şi case de cultură.
Cadariu a precizat că, prin programul privind „Pietruirea, reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes local clasate, aprobat prin HG 577/1997”, se află în derulare 43 investiţii, din care 36 pentru drumuri locale şi şapte pentru drumuri judeţene. La acestea se adaugă 23 de proiecte de alimentare cu apă la sate şi cinci proiecte de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare.
Daniel Cadariu a mai spus că prin programul „Electrificare 2007 – 2009” au fost transmise la Ministerul Administraţiei şi Internelor 35 de documentaţii pentru extinderea reţelelor electrice în 33 de localităţi, beneficiare fiind 2.727 gospodării, valoarea totală a investiţiilor fiind de 50 milioane lei.
În acelaşi timp, el a arătat că prin programul de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive în mediul rural sunt în derulare proiecte de alimentări cu apă în 13 localităţi, canalizări şi staţii de epurare în 11 localităţi, poduri şi podeţe în 16 localităţi, precum şi baze sportive în alte 32 localităţi.
„Pe lângă acestea, au fost depuse alte 40 de proiecte pentru construirea de săli de sport şi 27 proiecte pentru construirea şi reabilitarea căminelor culturale sau a caselor de cultură, investiţii care ar urma să se realizeze prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii. Nu în ultimul rând, prin programul de îmbunătăţire a calităţii mediului prin amenajarea de spaţii verzi şi împădurirea terenurilor agricole degradate, au fost aprobate opt proiecte pe componenta parcuri, alte 15 fiind în evaluare, iar pe componenta împăduriri sunt şase proiecte”, a explicat Cadariu.
Lucrări de întreţinere pe 100 de kilometri de drumuri judeţene
Pe de altă parte, el a adăugat că în anul 2009 au fost realizate lucrări de modernizare a mai multor drumuri judeţene, finanţate prin diverse programe de investiţii sau din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. Daniel Cadariu a arătat că 7 drumuri judeţene au fost finanţate din fonduri guvernamentale, 5 drumuri prin Programul Operaţional Regional, 3 prin Programul Operaţional Comun România - Ucraina – Moldova, două prin Programului de Vecinătate România – Ucraina 2004-2006 şi alte 17 drumuri din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. „De asemenea, s-au executat lucrări de întreţinere, plombări şi balastări, pe mai multe tronsoane, a 31 de drumuri judeţene, totalizând aproximativ 100 kilometri de drum reabilitaţi, iar pentru alte şapte drumuri s-au întocmit documentaţiile de proiectare, urmând a fi modernizate prin intermediul Programul naţional de reabilitare a drumurilor judeţene”, a încheiat vicepreşedintele Consiliului Judeţean.