Cu două zile înainte de Bobotează, aproape 30 de pompieri civili din comuna Bosanci s-au deplasat ieri la Iazul „Parţâc”, pentru a confecţiona cruci de gheaţă. Localnicii nu vor sub nici o formă să se piardă acest obicei, vechi de peste 130 de ani, de a confecţiona cruci de gheaţă în ajun de Bobotează.
I-am găsit pe pompieri decupând blocuri de gheaţă din iaz „înarmaţi” cu drujba, nu cu ferăstrăul, ca pe vremuri.
După ce au scos blocurile de gheaţă, pompierii au folosit un şablon pentru a da o formă unică crucilor. După ce au tăiat şi finisat fiecare cruce, le-au aşezat pe câte o masă, tot din gheaţă. Crucile au fost apoi transportate în curţile bisericilor din comună, dar şi în alte localităţi sucevene.
Gheaţă subţire şi greu de modelat
După cum ne-a spus Vasile Spoială, pompierul şef din Bosanci, care de prin anii ’70 se ocupă de organizarea şi „modelarea” crucilor de gheaţă din Bosanci, gheaţa de pe Iazul „Parţâc” are în acest an o grosime de doar 14 centimetri, faţă de peste 20 de centimetri în anii anteriori. Cele peste 15 cruci de gheaţă pe care pompierii din Bosanci le vor face pentru bisericile din comună, dar şi pentru alte biserici din judeţ vor avea puţin peste un metru şi jumătate.
Pompierii ne-au povestit că nu a existat an fără cruce de gheaţă în Bosanci. Chiar şi atunci când a fost cald şi nu au avut gheaţă pe iazurile din comună, ei tot au făcut cruci. Au îngheţat apă la o fabrică de conserve, în nişte congelatoare mai mari, şi până la urmă au avut cruci de gheaţă.
„Împreună cu cei aproape 30 de pompieri civili din Bosanci, pregătim trei cruci pentru cele trei biserici din comună: Biserica „Sf. Gheorghe”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” şi Biserica „Sf. Cuvioasa Parascheva” din satul Cumpărătura, dar şi pentru biserici din Suceava şi alte localităţi de unde ne vin solicitări. Tot aici, pe iaz, vom confecţiona şi crucea de gheaţă ce va fi montată în faţa Casei de Cultură Suceava. Este mai greu de lucrat în acest an, pentru că nu a fost ger, gheaţa este subţire, dar şi foarte fragilă. Trebuie să lucrăm cu multă atenţie”, ne-a spus Vasile Spoială.
Obicei vechi de peste 130 de ani
Obiceiul construirii crucilor de gheaţă la Bosanci este vechi de peste 130 de ani. Localnicii din comună povestesc că în 1867, jumătate din satul Bosanci a fost mistuit de flăcări. Atunci a luat fiinţă formaţia de pompieri civili din comună. Pompierii au făcut atunci un legământ ca în Ajun de Bobotează să confecţioneze câte o cruce de gheaţă la fiecare biserică din sat. Ei spun că este un semn de recunoştinţă faţă de Dumnezeu că nu a mai trimis nenorociri ca cea din 1867 peste comună, dar şi un legământ ca prin aceasta Dumnezeu să ferească localitatea de rele.
Pompieri în uniformă, pe uliţele comunei, de Bobotează
Pentru că obiceiul construirii crucilor de gheaţă este legat de formaţia de pompieri din comună, în Bosanci se păstrează tradiţia ca după Sfânta Liturghie din ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, grupul de pompieri civili, îmbrăcaţi în uniforma lor specifică, purtând şi steagul ce-i reprezintă, împreună cu corul bisericii şi alţi credincioşi, însoţiţi şi de preot, să meargă să sfinţească instituţiile din comună.
„Preotul stropeşte cu agheasmă încăperile din instituţii (primărie, şcoli, grădiniţe), iar pompierii, coriştii, strigă Kira Leisa, pronunţarea româneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieşte). După slujba de sfinţire a apei, fiecare persoană îşi ia Agheasmă Mare în vase de sticlă sau de lemn, aduse de acasă. Apa sfinţită este considerată tămăduitoare şi protectoare”, ne-a mai spus Vasile Spoială.