Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, s-a declarat mulţumit de ce a realizat la nivelul judeţului în 2009, an considerat „anul proiectelor europene”. În bilanţul său la final de an, Flutur s-a referit în primul rând la deblocarea drumului naţional 17 Suceava - Vatra Dornei, „coloana vertebrală” a judeţului, cum l-a numit el, care a înjumătăţit timpul de parcurgere a acestei distanţe şi la relansarea turismului, aici amintind de proiectul „Paştele în Bucovina”, care a umplut cu turişti pensiunile din zonă.
Adjudecarea unui mandat de europarlamentar prin suceveanul Petru Luhan a reprezentat în opinia şefului administraţiei judeţene o realizare importantă în anul 2009, ca dealtfel şi victoria lui Traian Băsescu în judeţul Suceava la alegerile prezidenţiale, victorie care va aduce un câştig pentru zonă în următorii ani.
„A fost un an care a aşezat, a pregătit anul 2010 pentru marile proiecte europene. Dacă 2009 a fost un an al proiectelor europene, 2010 cred că va fi un an al marilor proiecte europene. Vreau să le mulţumesc colaboratorilor din Consiliul Judeţean, primarilor şi sucevenilor pentru ce s-a făcut. Eu mă declar mulţumit pentru ceea ce s-a realizat. Aştept mai multe de la 2010 şi, chiar dacă va fi un an greu, este un an pe care eu îl consider crucial în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene, atât în domeniul deşeurilor, cât şi în cel al alimentărilor cu apă, canalizare, programe transfrontaliere, programe sociale şi culturale pe care le avem”, a spus Flutur.
„Anul 2010 îmi doresc să fie anul municipiului Suceava”
Gheorghe Flutur a declarat că îşi doreşte ca 2010 să fie anul municipiului Suceava, anul în care „capitala” judeţului să-şi modernizeze infrastructura.
„Primarul Lungu are foarte multă treabă şi vreau să-l ajut şi aştept de la el finalizarea lucrărilor ISPA, apoi repararea şi modernizarea străzilor şi alte proiecte, inclusiv deblocarea traficului pe strada Cernăuţi, pentru a decongestiona ieşirea spre Rădăuţi. Anul 2010 va trebui să fie un an în care prinde contur o parte din şoseaua de centură a Sucevei, pentru care Ministerul Transporturilor a alocat 10 milioane de euro pentru 2010, o sumă importantă pentru un an de criză. De asemenea, Suceava aşteaptă reabilitarea Cetăţii de Scaun, kilometrul zero al turismului pentru noi. Deci 2010 va trebui să fie un an al municipiului Suceava”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean.
Printre obiectivele pentru 2010, Flutur a amintit de demararea lucrărilor de reabilitare a drumului naţional 29 Suceava-Botoşani, de găsirea surselor de finanţare pentru modernizarea aeroportului şi de intensificarea relaţiilor cu Ucraina.
„Bucovina va avea parte de o promovare mult mai puternică în spaţiul european”
Tot în acest an, a precizat Flutur, Bucovina va avea parte de o promovare mult mai puternică în spaţiul european, iar manifestări precum „Paştele în Bucovina”, „Crăciun în Bucovina” sau „Hora Bucovinei” vor beneficia de suport financiar extern.
Şeful administraţiei judeţene a mai amintit de proiectele culturale pe care Consiliul Judeţean le va pune în practică cu ajutorul Ministerului Dezvoltării şi Turismului şi de faptul că investiţiile în cadrul proiectului „Utilităţi şi mediu la standarde europene” ar trebui să producă bani pentru a putea rambursa creditul angajat de la Deutsche Bank Londra.
„E un an în care chibzuim foarte mult banii bugetului, e un an în care va trebui să găsim o sursă de finanţare pentru groapa de gunoi de la Moara şi aici, împreună cu primăriile, va trebui să găsim fonduri. Va trebui să deblocăm bani pentru drumul Panaci-Bilbor, ca să trecem spre Harghita, pentru că mai e o porţiune acolo care trebuie făcută. Mai sunt proiecte transfrontaliere şi sper să obţinem banii pentru drumul Mănăstirea Humorului-Suceviţa. Ar fi al şaselea proiect pe Programul Operaţional Regional. Sunt două oraşe care au programe pe POR, pentru că şi Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului ar putea să intre la finanţare. Mai sunt şi alte proiecte, precum continuarea modernizării Spitalului Judeţean”, a încheiat Flutur.