Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalului Judeţean Suceava s-a umplut în ultimele zile după ce zeci de suceveni au căzut pe gheaţă şi au avut nevoie de îngrijiri pentru a-şi obloji mâinile şi picioarele rupte. Accidentele s-au petrecut pe trotuarele din municipiul Suceava, care au fost lăsate de izbelişte şi s-au transformat în adevărate patinoare, numai bune pentru căzături.
Patinoarul din Suceava s-a extins. Nu este vorba de vreo investiţie a Primăriei Suceava, ci de neglijenţa autorităţilor locale, a asociaţiilor de proprietari, a agenţilor economici şi instituţiilor de stat care îşi derulează activitatea în oraş. Pentru că nimeni nu a luat măsurile necesare de îndepărtare a zăpezii, creşterea şi apoi scăderea temperaturilor a transformat trotuarele municipiului Suceava în patinoare naturale. Totul pe nervii locuitorilor oraşului, care nu înţeleg de ce mai achită taxe şi impozite, în condiţiile în care nimeni nu curăţă trotuarele. Despre amenzi pentru cei care au favorizat apariţia patinoarelor naturale de pe trotuare nici nu se pune problema, totul reducându-se la transmiterea unor adrese inofensive.
Rar se poate găsi un trotuar din oraş unde să se circule în condiţii corespunzătoare. Ieri am testat cum se circulă pe trotuare, din zona Casei de Cultură până în faţa Primăriei Suceava, dar şi în câteva staţii de autobuz.
Concluziile sunt clare: pe majoritatea trotuarelor nu te poţi mişca fără riscuri. Consecinţele nu sunt greu de ghicit şi se reflectă în numărul cazurilor zilnice pe care medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava trebuie să le rezolve. Potrivit datelor statistice, în ultima perioadă s-a înregistrat o medie de 15 persoane pe zi care s-au prezentat la UPU cu fracturi ale mâinilor şi picioarelor ca urmare a căzăturilor pe gheaţă, adică de trei ori mai mult faţă de săptămâna trecută.
Bătrânii, cei mai expuşi
Cei mai expuşi la căzături sunt bătrânii, care fac adevărate exerciţii de echilibristică când circulă pe trotuarele municipiului Suceava. Viorel Forfotă este un bărbat care a suferit un accident şi acum este nevoit să circule ajutându-se de cârje. Pentru el, circulaţia pe gheaţă este un coşmar, pe care încearcă să-l evite la maxim.
„Mai degrabă merg prin zăpadă decât pe trotuar. E periculos, dar nu am ce face. Nu-mi rămâne decât să sper că cineva va face curăţenie şi pe trotuare”, a precizat Viorel Forfotă.
Nici pentru Aurica Macovei, de 70 de ani, nu este o plăcere să circule în asemenea condiţii.
„Merg prudent şi doar când am nevoie neapărat. În rest, evit să ies din casă. Sunt supărată că administraţia primăriei nu-şi face treaba aşa cum ar fi normal, iar noi, bătrânii, putem deveni victime în orice moment”, a declarat Aurica Macovei.
Viceprimar Harşovschi: „Ne dăm toată silinţa”!
Contactat pentru a explica ce măsuri a luat administraţia locală, viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi a declarat că toţi agenţii economici au fost atenţionaţi încă de pe 17 decembrie că trebuie să se ocupe cu înlăturarea zăpezii de pe trotuare.
„Ne dăm toată silinţa, dar ne confruntăm şi cu o lipsă de personal la primărie”, a precizat Lucian Harşovschi.
Viceprimarul municipiului Suceava recunoaşte că până acum nu s-a aplicat nici o sancţiune, iar situaţia se poate rezolva doar „împingându-i de la spate pe agenţii economici”.
(30 dec 2009, 16:34:11