Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
miercuri, 30 dec 2009 - Anul XIV, nr. 305 (4291)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Full contact

Frumuseţea Bucovinei a transformat în pictor un doctor băimărean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una dintre surprizele Salonului Anual 2009 al Artiştilor Plastici Amatori din judeţul Suceava a fost câştigătorul premiului III la secţiunea pictură, Lucian Covaciu. Doctorul veterinar Covaciu a început să se joace cu culorile pe pânză la începutul acestui an, din dorinţa de a evada din cotidian.
Născut la Baia Mare, Lucian Covaciu a urmat liceul de artă din oraş, secţia muzică- vioară şi pian, dar nu a continuat pe această linie, ci a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Iaşi, apoi a profesat ca medic în Satu Mare, Maramureş şi în Neamţ. În urmă cu trei ani şi jumătate a venit în Suceava şi nu a mai plecat.
„Întotdeauna mi-a plăcut Moldova. Am avut mulţi colegi de aici şi, după ce am terminat facultatea, în fiecare an o săptămână de concediu am petrecut-o în Moldova. În urmă cu trei ani şi jumătate am decis să-mi schimb viaţa, să-i dau culoare şi am venit la Suceava. Toată lumea mergea spre Vest, eu am luat-o spre Est”, povesteşte Lucian.
După jumătate de an petrecut la Suceava, a avut primul imbold spre pictură, după ce a vizitat un atelier de icoane. Spune că a simţit că poate şi el să facă asta şi când a ajuns acasă a pictat prima „icoană ţărănească naivă”, cu Iisus Hristos.
Deşi grea, pictarea icoanelor pe sticlă nu i-a dat satisfacţia aşteptată. „Icoanele nu le inventezi, se multiplică după cele vechi. Dificultatea constă că trebuie să pictezi în oglindă şi să ai mare grijă la culori. Am trecut de la icoane la sculptură. Mi-am cumpărat dălţi, m-am obişnuit, dar ... Satisfacţia e foarte mare să dai cu dalta, e mult mai complex decât pictura”, afirmă Lucian.

 

„Pictez cu furie şi mă eliberez”

Primul tablou l-a pictat în data de 7 ianuarie 2009, o corabie pe mare, în zare. „Era o nevoie de a evada din cotidian, de a mă ascunde de realitatea de zi cu zi. O autoamăgire. Pictez cu furie şi mă eliberez”, se analizează doctorul-pictor.
A văzut că merge şi în primăvară s-a înscris în Asociaţia de Artă “Nicolae Tonitza” - TAG (Tonitza Art Group), condusă de pictoriţa Ana Maria Ovadiuc. Cei din asociaţie l-au invitat să participe la prima expoziţie din viaţa lui, la Mall, unde a avut expuse două tablouri- „Natură statică cu flori” şi „Bojdeuca”. La câteva luni a venit a doua expoziţie, la Universitate, iar în vară a fost invitat în tabăra de pictură de la Balcic. Fiind vorba de un proiect finanţat de Consiliul Judeţean Suceava, fiecare participant a trebuit să doneze câte două lucrări.
„Am dat <Peisaj Balcic> şi <Corabie eşuată>. M-au desprins foarte greu de ele, au fost primele tablouri care au ieşit din casă. Nu pot să mă despart de lucrări, nu pot să le vând, nu pot să le dăruiesc. Poate pentru că mă gândesc şi că această pasiune s-ar putea să nu dureze mult şi încerc ca ceea ce pictez să ţin pentru mine. Îmi sunt dragi tablourile, ca nişte copii”, se destăinuieşte pictorul. O altă caracteristică a lui este că nu revine niciodată asupra unui tablou, pentru că simte că ce a avut bun a dat „până s-a terminat pânza”.
Înainte de a se împlini un an de când pictează, Lucian a câştigat primii bani din pictură şi asta fără să renunţe la vreun tablou. Asociaţia TAG i-a propus să se înscrie la Salonul Anual 2009 cu trei tablouri, tablouri pe care le-a trimis ca să rămână „în trafic” în tagma artiştilor plastici amatori. Spune că nici prin cap nu i-a trecut că ar putea câştiga vreun premiu, cu atât mai mult cu cât a intrat în competiţie cu colegi cu mai multă experienţă, dintre care unii au chiar cursuri de artă plastică.

 

Mihai Pânzaru PIM: „Este un impresionist, care are simţul culorii şi trăieşte bucuria creaţiei”

A aflat din ziare că a câştigat, „că o comisie a hotărât să mă premieze”. Marţi a mers să-şi ridice şi banii din premiu, pe care probabil îi va investi în pânze şi culori. Deocamdată rămâne în Suceava, dar nu poate spune până când.
„Stau aici, mă simt bine, dar oricui i se pot întâmpla lucruri bune sau rele care să determine o mişcare. Eu mă cunosc bine, ştiu că, din păcate, mă aprind repede şi ard repede”, afirmă Lucian Covaciu.
Nu visează încă la un atelier, stă cu şevaletul în cameră sau pe terasă, deoarece nu vrea să se ia „prea în serios” şi pictura rămâne „pe post de moft”.
Între două tablouri profesează în continuare ca medic veterinar, citeşte, ascultă muzică şi colecţionează lucruri vechi. Îşi doreşte să ajungă cât mai curând să picteze împreună cu sora lui, absolventă a Facultăţii de Artă, să facă o comparaţie între cum vede peisajele Bucovinei „o pictoriţă cu şcoală” şi un amator care a descoperit culorile la 43 de ani.
Graficianul Mihai Pînzaru PIM, care a făcut parte din juriul Salonului Anual 2009 al Artiştilor Plastici Amatori din Judeţul Suceava, la care Lucian Covaciu a obţinut premiul III la Secţiunea Pictură, îl apreciază ca fiind “un creator talentat cu un deosebit simţ al culorii”.
PIM, care l-a văzut lucrând în tabăra de pictură de la Balcic, organizată în vara acestui an, a observat că “pornind de la reverberaţiile şi interferenţele culorilor îşi construia peisajele”.
“Ca structură - spune el - este un impresionist, care are simţul culorii şi trăieşte bucuria creaţiei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Frumuseţea Bucovinei a transformat în pictor un doctor băimărean.
 Vizualizări articol: 1258 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Frumuseţea Bucovinei a transformat în pictor un doctor băimărean5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei