Câteva mii de dorneni, dar şi turişti veniţi la odihnă în staţiunea Vatra Dornei au luat parte ieri la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri Populare „Porniţi plugul, feţi frumoşi!”.
În faţa primăriei din localitate au evoluat peste 20 de formaţii din judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Neamţ, Bistriţa Năsăud şi Maramureş. Parada portului şi a măştilor populare tradiţionale, jocul mascaţilor acompaniat de formaţii de muzicanţi locali, colindele şi urăturile care au îmbinat arhaicul cu actualitatea au reţinut atenţia celor prezenţi, făcându-i să uite, timp de mai bine de trei ore, de frig, dar şi de preocupările zilnice. Toate aceste evoluţii au fost precedate de o prezentare etnografică de înaltă ţinută făcută de directorul Muzeului Etnografic din Vatra Dornei, Minorica Dranca.
Fiecare formaţie participantă a primit din partea organizatorilor Trofeul festivalului şi diplomă de participare, alături de colaci şi vin fiert. Printre cei care au întâmpinat alaiurile de urători şi colindători s-au aflat primarul municipiului, Ioan Moraru, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, consilierii locali şi şefii instituţiilor descentralizate.
Prestaţia muzicală, coregrafică şi scenică a fiecărei echipe participante a reuşit să realizeze o panoramă a ceea ce înseamnă obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou din Bucovina, dar şi din zonele învecinate şi mai îndepărtate.
Manifestarea folclorică a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Vatra Dornei, Casa de Cultură, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Suceava, Ansamblul Artistic „Dorna Dorului”.
La finalul festivalului, primarul Ioan Moraru i-a invitat pe toţi dornenii şi turiştii din staţiune la Revelionul în aer liber organizat în noaptea trecerii dintre ani, când în faţa primăriei vor evolua formaţii şi solişti de muzică uşoară, seara încheindu-se cu un foc de artificii.