În plin an de criză economică, cu societăţi de construcţii care şi-au restrâns activitatea ori chiar s-au închis, construcţia de vile a continuat în ritm alert în judeţ. Totuşi, trebuie remarcat că este vorba de locuinţe terminate, a căror ridicare a fost începută, în numeroase cazuri, în anii precedenţi, 2009 aducând o scădere a numărului de autorizaţii pentru demararea de noi construcţii.
Conform celor mai recente analize ale Direcţiei Judeţene de Statistică Suceava, în primele nouă luni ale acestui an, în judeţ a fost finalizată construcţia a 2.384 de locuinţe rezidenţiale, 559 fiind terminate în primul trimestru, 762 în al doilea şi 1.063 în al treilea trimestru al anului. Prin comparaţie, anul trecut, în nouă luni, au fost terminate 2.033 de case, asta în condiţiile în care 2008 a fost un an de vârf din punct de vedere al numărului de construcţii. În 2007, de exemplu, tot în nouă luni, se înregistraseră doar 1.611 locuinţe noi.
Analiza statistică este realizată şi pe surse de finanţare, reliefând faptul că peste 80% din case au fost realizate din fondurile proprii ale persoanelor fizice, pentru locuinţe executate în regie proprie, în timp ce restul au fost construite din fonduri publice.
Practic, dacă sectorul de construcţii de ansambluri rezidenţiale de către firmele private a fost în picaj în 2009, persoanele fizice au continuat să-şi ridice casele, fără a fi afectate prea mult de recesiune.
Autorizaţiile pentru noi construcţii, în scădere
Totuşi, nu se poate spune că efectele crizei economice nu s-au cunoscut. Cifrele statistice arată că apetitul pentru noi construcţii este în scădere, ceea ce înseamnă că în anii viitori numărul locuinţelor noi ar putea scădea semnificativ.
În ultimele luni, numărul de autorizaţii de construcţii emise în judeţ este cu câteva procente sub nivelul celor înregistrate în anii precedenţi. Asta nu a făcut însă ca Suceava să iasă din topul judeţelor în care sunt emise cele mai multe autorizaţii de construire, ceea ce arată că această scădere nu face decât să se încadreze în tendinţele actuale de la nivel naţional.
Conform celor mai recente date statistice referitoare la acest capitol, în luna octombrie a acestui au fost eliberate 252 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, judeţul Suceava deţinând locul doi la nivel naţional, după judeţul Ilfov, şi adunând 6,1% din totalul autorizaţiilor din România. Comparativ cu situaţia din celelalte judeţe ale Moldovei, judeţul Suceava deţine supremaţia absolută, aproape 30% din numărul autorizaţiilor fiind solicitate de cetăţeni ai Sucevei.
Case din BCA, în majoritate cu cinci camere
De altfel, creşterea numărului de case noi se poate vedea cu ochiul liber de ani de zile în judeţul Suceava, zone care în urmă cu câţiva ani erau terenuri agricole fiind astăzi cartiere de vile ori prelungiri ale localităţilor lângă care se află.
Din punct de vedere al structurii noilor locuinţe, marea majoritate sunt ridicate din BCA, având de regulă mai mult de patru camere, cea mai mare pondere înregistrându-se în rândul celor cu cinci camere.
(29 dec 2009, 14:02:45