Silvicultorii suceveni au pregătit deja planul de investiţii, lucrări silvice de întreţinere şi exploatare din 2010, pentru întreaga suprafaţă de pădure administrată de ei, deşi mai mult de jumătate a fost retrocedată, prin decizia instanţelor de judecată, Fondului Bisericesc din Bucovina.
Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, a explicat că deşi decizia de retrocedare a peste 166.000 de hectare de pădure a fost dată de aproape două săptămâni, punerea în posesie nu s-a făcut încă, pentru că nu a fost primită încă nici o decizie oficială în acest sens.
“Noi ne vedem în continuare de treabă, avem programate toate activităţile necesare pentru 2010, pentru toate suprafeţele de pădure pe care le avem în administrare în prezent, nu aveam cum să ignorăm suprafeţele care sunt retrocedate prin decizie, câtă vreme acestea nu au fost puse în posesie. Sunt o mulţime de lucrări silvice care trebuie făcute la timp, altfel punem în pericol pădurile. Noi ne vom face treaba la fel ca înainte, vom executa lucrările necesare pe toate suprafeţele de pădure, iar în momentul în care va veni decizia de punere în posesie, vom reface întreaga strategie. Nu e vorba doar de planurile economice şi lucrările programate, ci şi de salariaţi, acolo este cea mai mare problemă cu care ne vom confrunta”, a declarat şeful silvicultorilor suceveni, Mihai Miheţiu.
Acesta a avut ieri o şedinţă cu toţi şefii de ocoale din judeţ, cărora le-a cerut să îşi facă în continuare treaba şi să pregătească lucrările silvice necesare la început de an, chiar dacă ocoalele silvice pe care le gestionează cei mai mulţi dintre ei vor fi preluate în întregime de Fondul Bisericesc.
Printr-o decizie a Curţii de Apel Timişoara, dată pe 14 decembrie 2009, Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina urmează să fie împroprietărit cu 166.613 de hectare de vegetaţie forestieră, în vreme ce Direcţia Silvică Suceava va rămâne proprietară doar peste aproximativ 100.000 de hectare de pădure.
În aceste condiţii, ar urma să fie concediaţi aproape 800 de salariaţi din cei 1.250 de angajaţi din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, atât cei care fac parte din personalul ocoalelor silvice care vor fi desfiinţate sau reorganizate, cât şi cei de la direcţie întrebându-se dacă îşi vor găsi un loc de muncă în structurile silvice care ar trebui să fie înfiinţate de cei care gestionează imensele suprafeţe de pădure obţinute în instanţă de Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina.