Proprietarii de pensiuni din bazinul Dornelor au reuşit să atragă în acest an, de Crăciun, un număr foarte mare de turişti, prin programul organizat pentru petrecerea timpului liber.
Chiar dacă nu s-a putut schia, tradiţia românească îmbinată cu ospitalitatea proprietarilor de vile, pensiuni, cabane, restaurante, moteluri, au făcut ca oferta de Crăciun să fie bogată şi pe gustul tuturor.
Cei ce se ocupă de turismul rural au organizat tăierea porcului de Crăciun, pomana porcului, împodobitul bradului, sosirea lui Moş Crăciun la brad, au adus colindători, au organizat spectacole folclorice, mese cu produse tradiţionale şi ieşiri în munte la un grătar.
Oferte atractive pentru Revelion
Şi petrecerea Revelionului reprezintă un bun prilej pentru proprietarii de locaţii turistice din zona Dornelor, Vama, Moldoviţa, Suceviţa, Câmpulung Moldovenesc sau Gura Humorului pentru a organiza şi pune la dispoziţia turiştilor cele mai bune servicii de cazare, servire a mesei şi programe artistice care să marcheze trecerea dintre ani.
Chiar dacă hotelierii din Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului nu au avut spaţiile de cazare ocupate la capacitatea maximă de Crăciun, majoritatea celor veniţi în Bucovina optând pentru pensiunile agroturistice, de Revelion gradul de ocupare în hoteluri va fi mai mare, dovadă fiind rezervările făcute din timp.
Aşa cum am aflat de la proprietarul pensiunii „Poiana” din Poiana Negri, Dănuţ Candrea, de Crăciun, în restaurantul cu capacitate de o sută locuri, decorat în cel mai autentic stil bucovinean, s-au putut gusta meniuri tradiţionale servite de ospătari îmbrăcaţi în costum tradiţional, s-a cântat şi s-a dansat, s-a împodobit bradul, ca în mai toate pensiunile din zonă. Sâmbătă a fost organizat pentru turiştii cazaţi aici şi veniţi din diferite colţuri ale ţării un picnic pe vârful muntelui.
„Pensiunea agroturistică <Poiana> are cele 20 camere duble şi două apartamente ocupate. Turiştii veniţi de Crăciun au plecat pe 27 decembrie, între 27 – 29 decembrie vom avea un alt grup, iar de Revelion vin turiştii de pe 29 decembrie până pe 2 ianuarie. În perioada 2-10 ianuarie pensiunea este ocupată de alte grupuri de turişti. La <Dor de munte>, este o ieşire la grătar cu lăutari, vin fiert, ţuică fiartă, cotlete, mici. Este o surpriză pentru cei care au venit la noi de Crăciun. Mai avem organizat şi pe 1 ianuarie, de Sfântul Vasile, să servim prânzul aici, tot cu lăutari, ţuică şi vin fiert, cârnăciori de casă, grătare, mici. În afară de ieşirea la grătar, sunt pregătite săniile, mai trebuie zăpadă, sperăm că va ninge de Revelion”, ne-a spus Dănuţ Candrea.
Turismul – o sursă pentru a trăi bine
De la Dănuţ Candrea am aflat că „turismul poate aduce foarte mulţi bani în România ca să putem trăi bine”. El este unul dintre investitorii în turism din Poiana Negri, construind în prezent o nouă pensiune, „Dor de munte”, care, pe lângă spaţii de cazare, va avea două pârtii de schi, piscină, saloane de masaj şi saună în stâncă.
„Vrem să arătăm că nu numai Elveţia sau Austria, pot face turism, pot face şi românii, chiar mai mult ca ei. Cea mai frumoasă privelişte din Europa aceasta este. O investiţie în turism presupune locuri de muncă, valorificarea produselor obţinute în gospodăria proprie sau cele de pe plan local, cum ar fi lactatele, produsele din carne. Totul să fie proaspăt şi de cea mai bună calitate. Vrem ca Poiana Negri să fie un brand şi în turism, aşa cum este cunoscută şi apa minerală de aici”, ne-a declarat Dănuţ Candrea.
Ospitalitate bucovineană
Mulţi turişti, veniţi pentru prima dată la Poiana Negri, ne-au spus că nu se aşteptau să găsească un loc atât de frumos şi condiţii atât de bune, mai ales că preţurile practicate de operatorii în turism din această localitate sunt cu mult mai mici ca în alte părţi.
„Mă simt ca la mama acasă după cum am fost primiţi şi după bucatele pregătite. Ne place peisajul şi modul cum este organizată petrecerea. Vom reveni la vară să vedem cum este şi în acest anotimp aici şi să practicăm turismul ecvestru”, ne-a declarat un turist din Bacău venit la Poiana Negri.
(29 dec 2009, 11:57:12
Fara zapada, cu strazi desfundate si pline de gropi, cu pensiuni inundate si fara curent electric, arata mai degraba ca un cosmar decat un vis.
La asa articol care nu reflecta deloc realitatea, autorul s-ar putea angaja cu succes la o anumita parte a mass-mediei specializata in dezinformari si atacuri.