Câteva sute de suceveni au privit Crăciunul ca o sărbătoare fără regulile alimentare care i-au constrâns în timpul anului şi au mâncat şi au băut până au ajuns la spital. Orele îndelungate petrecute în jurul mesei, cu nenumărate feluri de mâncare, majoritatea având în abundenţă carne şi preparate din carne, multe sortimente de dulciuri, stropite cu cantităţi considerabile de alcool, asociate cu zilele libere şi cu lipsa de mişcare, au transformat magia sărbătorilor în coşmarul urgenţelor medicale.
Potrivit medicilor de la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, în zilele de Crăciun a fost o avalanşă de pacienţi, cel puţin 200 pe zi, care au avut probleme de sănătate din cauza consumului excesiv de alcool şi mâncare. “S-au terminat registrele de consultaţii unul după altul! Numai de sâmbătă seara, de la ora 21.00, şi până astăzi la 12.00 au fost 200 de pacienţi şi 50 la sută dintre ei, majoritatea tineri, au avut probleme digestive din cauza consumului excesiv de alcool”, ne-a declarat, ieri, unul dintre medicii care au fost de gardă la Urgenţe. Din fericire, cele mai multe afecţiuni au putut fi tratate cu o medicaţie uşoară - perfuzii cu un protector hepatic, antispastice şi calmante, dar medicii avertizează că lipsa efortului fizic şi consumul excesiv de alcool sunt factori care, în combinaţie cu alimente greu digerabile, afectează echilibrul organismului şi pot duce la agravarea unor boli cronice. Indigestiile, erupţiile cutanate, tumefierea feţei sau a buzelor, mâncărimi, diaree, colici, vărsături, greaţă, respiraţie anevoioasă, hipotensiune sau hipertensiune arterială, paloare şi dureri de cap sunt alte efecte ale exceselor alimentare, “cadouri” pe care nu le vrea nimeni, cu atât mai puţin de sărbători.